Radar · Integritet

Kolonialstaty togs bort i Nya Zeeland

Bronsskulpturen av kapten John Fane Charles Hamilton plockades bort.

Den nyzeeländska staden Hamilton har avlägsnat en staty föreställande den koloniala befälhavaren som gett namn till staden och ansluter sig därmed till en växande skara i världen som nu gör upp med ett mörkt förflutet.

Bronsskulpturen av kapten John Fane Charles Hamilton lyftes bort efter krav från företrädare för ursprungsbefolkningen och hot om att demonstranter skulle välta den. En liten grupp jublande åskådare tittade på.

– Vi kan inte ignorera vad som händer över hela världen och det bör vi inte heller göra. I en tid då vi försöker bygga tolerans och förståelse … Jag tror inte att statyn hjälper oss att överbrygga de klyftorna, säger borgmästaren Paula Southgate.

Hamilton var marinbefäl och kämpade mot den maoriska ursprungsbefolkningen under britternas koloniala expansion på 1800-talet.

Statyn donerades till staden 2013 och man uppger att den nu tagits bort efter en formell begäran från regionens maorifolkgrupp waikato-tainui.

Företrädare för waikato-tainui säger att man fortsätter att diskutera problematiska koloniala namn och symboler med Hamiltons stadsfullmäktige, inklusive möjligheten att återställa stadens ursprungliga maorinamn Kirikiriroa.

– Detta var en förödande tid för vårt folk och detta orättvisa förflutna borde inte vara en ständig påminnelse när vi försöker få vår vackra stad att växa och utvecklas, säger waikato-tainui-ledaren Rukumoana Schaafhausen.

Hamilton på Nya Zeelands nordö har omkring 120 000 invånare och är landets femte största stad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV