Radar · Integritet

Drönare och spionplan mot George Floyd-demonstranter

Demonstranter i Salt Lake City protesterar mot polisvåld och rasism.

Drönare och spionplan har använts för att övervaka protester mot dödandet av George Floyd. Nu kritiserar demokratiska kongressledamöter myndigheterna.

”Vi kräver att ni avbryter all övervakning av amerikaner som engerat sig i fridfulla protester”, skriver trettio demokratiska kongressledamöter i ett brev till bland andra FBI-chefen Christopher Wray, rapporterar Al-Jazeera.

Amerikansk polis har tidigare fått kritik för våldsam behandling av både demonstranter och journalister i samband med protesterna mot polisvåld och rasism efter dödandet av den 46-årige George Floyd. Nu reagerar de brevskrivande kongressledamöterna på uppgifter om metoder som FBI och flera andra myndigheter använt för att övervaka demonstranter. Bland annat använde FBI ett flygplan utrustat för att samla in platsinformation från mobiltelefoner under demonstrationen i Washington D.C. den 2 juni. 

Ett annat exempel är att samma dag använde såväl FBI som Nationalgardet det högteknologiska spinonplanet RC-26 över Washington D.C. och Las Vegas.

President Donald Trump har betraktat protesterna, inte som grundlagsskyddade yttringar utan som ”inhemsk terrorism”, enligt uttalanden han gjort på Twitter.