Glöd · Debatt

Budkavle för flyktingamnesti når Sveriges mitt

Ahmad Rahimi, ensamkommande, höll tal när budkavlen kom till Växjö i februari.

Lördagen den 13 juni når den nationella budkavlen för flyktingamnesti ”Håll ihop Sverige” Östersund, där en enkel manifestation kommer att hållas på Stjärntorget klockan 12.

Resenärer på denna budkavle har varit två dockor som formgivits och tillverkats för hand av Marit Törnqvist, internationellt känd författare och illustratör till bland annat Astrid Lindgrens barnböcker.  En blå docka och en gul docka som nu förenas  i Östersund.  Den blå dockan har besökt Arvidsjaur, Umeå och Örnsköldsvik. Den gula dockan har besökt Ystad, Lund, Hörby, Ljungby, Växjö, Norrköping och Gävle.  På varje plats har ett och samma budskap förmedlats:

”Håll ihop Sverige – amnesti för de ensamkommande!”

Krav på permanenta uppehållstillstånd

Bakom budkavlen står den nationella kampanjen ”Håll ihop Sverige – Flyktingamnesti för de ensamkommande”. Kampanjen kräver permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, som har varit här i minst ett år.

Stöd från civilsamhället

Kampanjen startade officiellt i slutet på januari har under den korta tid som den pågått samlat stöd från 139 olika organisationer från en bred palett av civilsamhället.  Bland annat Ensamkommandes förbund, Refugees welcome Sverige och Läkare i världen.

Kända "ambassadörer"

Bakom kampanjen står också en rad ”ambassadörer” som ärkebiskop emeritus KG Hammar, författaren och debattören Anders Wijkman, den socialdemokratiske riksdagsledamoten Thomas Hammarberg, regissören Suzanne Osten och Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

"Självklart för mig"

”Kravet på amnesti är självklart för mig.” Så skriver författaren och debattören Anders Wijkman på kampanjens hemsida ”Argumenten är många. Extremt långa handläggningstider är ett i raden.”

Utvisningshoten kvarstår

Riksdagsledamoten och styrelsemedlemmen i Socialdemokraternas sidoorganisation Tro och solidaritet, Thomas Hammarberg, skriver bland annat så här: ”De som trots allt kunnat utnyttja möjligheten att studera står nu inför hotet att utvisas då de i dessa tider inte kan uppfylla lagens krav att snabbt fixa en fast anställning. Det borde vara självklart att de som fortfarande finns bland oss får stanna. ”

Kampanjen fortsätter

Joel Larsson, en av kampanjens medgrundare, hoppas att budkavlen ska få effekt.

– Jag hoppas att detta ska öppna ögonen på ännu fler än tidigare. Men kampanjen är inte slut här, utan fortsätter i olika former.

Läs mer på kampanjens hemsida!

Ett digitalt evenemang hålls samma dag, 13 juni – här kan du se trailern.