Radar · Nyheter

Kritik mot beslut att lägga ner nattågen

I dag går nattåg från Göteborg till en mängd olika destinationer i norra Sverige.

Att nattågen troligen försvinner mellan Göteborg och norra Sverige i samband med att norska Vy tåg AB tar över trafiken har lett till protester.

Ett upprop har startat för att rädda nattågen mellan Göteborg och en rad destinationer i norra Sverige, såsom Umeå, Luleå och Kiruna. Även Turistföreningen Kiruna Lappland har reagerat, och vd:n Monica Risenius kommer att åka till Stockholm för ett möte med Trafikverket.

– Det är av stor vikt att tillgängligheten består via nattåg, säger hon till SVT Norrbotten.

En namninsamling mot nedläggningen har startat, ”Stoppa nedläggningen av nattåget till/från Göteborg. På sin hemsida skriver initiativtagarna angående insamlingen: ”När nattågen mellan Sveriges andra största stad Göteborg och norra Sverige läggs ner kommer koldioxidutsläppen att öka, då människor tvingas till andra färdmedel än tåg när de ska hälsa på nära och kära på andra sidan Sverige. Att ta bort en såpass viktig tågsträckning påverkar även turismnäring, företagsresor och privat resande negativt.”

Flera vänsterpartister har reagerat på sociala medier. ”Så otroligt sorgligt att all den kompetens och rutiner som SJ har byggt upp för att köra nattåg i norra Sverige på ett riktigt bra sätt, nu kastas bort. Upphandlingar är skit”, skriver riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson på Twitter.

Riksdags- och partikollegan Elin Segerlind skriver: ”Två operatörer som delar på nattåget i Sverige – vad kan gå fel liksom? Tågen behöver komma i statlig regi med långsiktiga planet – att tåget är säkrat i bara fyra år till duger inte”.

I ett pressmeddelande berättar SJ nu att de undersöker möjligheterna för nattågstrafik från Göteborg – till Jämtland.