Intro

Bind ihop Sverige?

”Bind ihop Sverige med tåg som går i tid” hette det i januariavtalet för drygt ett år sedan. Överenskommelsen lovade gott för oss som längtar efter fler tågsemestrar framöver. Men är ”Sverige” bara södra Sverige? I går blev det klart att nattågen mellan Jämtland, Norrbotten, Narvik och Göteborg ska stoppas, efter att SJ har förlorat en upphandling från Trafikverket. Läs om protesterna mot det – och om SJ:s reaktion på Radarsidorna.

Sedan 1857 är djurplågeri ett brott enligt svensk lag. Brottsbalken har uppdaterats sedan dess, men straffskalan släpar ändå efter i relation till hur samhället ser på brott mot djur, enligt regeringens utredare. Han föreslår ett nytt brott: grovt djurplågeri, något som Djurens rätt länge har efterfrågat. Läs hur de ser på den föreslagna lagändringen.

I nyheterna följer vi även de amerikanska primärvalen, där basinkomstförespråkaren Andrew Yang nu har beslutat sig för att hoppa av kandidaturen – för den här gången, sade han till nyhetsmagasinet Politico: ”Det här är inte slutet, vi är bara på startlinjen.” Syre ser fram emot det fortsatta loppet.

Trevlig läsning!