Radar · Miljö

Svenskt hållbarhetspris till etiopisk organisation – gynnar lokalsamhällen

Representanter för organisationen Forested foods tillsammans med lokala bönder i Etiopien som fått lära sig biodling.

Starka lokalsamhällen, bättre betalt åt bönderna och gynnad biologisk mångfald. Det bidrar Forested foods till i Etiopien, och prisas nu därför av svenska Win win Gothenburg sustainability award.

– Istället för att fokusera på de skrämmande effekterna av klimatförändringar vill vi synliggöra det fantastiska utbud som naturen har att erbjuda, säger Forested Foods grundare Ariana Yuen i ett pressmeddelande.

Honung, kryddor, frukt ...

Med start i Etiopien samarbetar Forested foods med lokala skogssamhällen för att odla och marknadsföra hållbara produkter från naturen. Organisationen arbetar med holistiska skogsbruksmetoder för att odla, bearbeta och marknadsföra sånt som går att äta från den etiopiska skogen, till exempel honung, kryddor och frukt. Samtidigt främjas lokala jordbrukare.

Forested Foods vann ungdomspriset Win win youth award i konkurrens med cirka 350 andra globala bidrag.

Grundaren Ariana Yuen, född 1990, tog emot utmärkelsen idag onsdag. Hon säger att årets pristema, biologisk mångfald, är själva kärnan i det Forested foods gör.

Forest foods, med grundaren Ariana Yuen längst fram till höger
Forest foods, med grundaren Ariana Yuen längst fram till höger.

– Vi är ödmjuka och tacksamma över att få motta denna utmärkelse för Forested foods arbete för en mer hållbar värld där människan och planeten kan leva i harmoni, säger Ariana Yuen.

Kraftig avskogning i Etiopien

I början av 1900-talet täckte skogen ungefär en tredjedel av Etiopiens yta. I dag är andelen blott 4 procent. För att vända trenden började landet förra året återplantera träd, med gott resultat. På en enda dag lyckades man plantera 350 miljoner träd.

Ahmed Al-Qassam, jurymedlem för Win win youth award, tycker att Forested foods har bevisat att det faktiskt går att bygga starka lokalsamhällen i kombination med att de lokala bönderna får bättre betalt – samtidigt som den biologiska mångfalden gynnas.

– Som årets pristagare hoppas vi att Forested foods inspirerar och uppmuntrar andra att följa deras goda exempel, säger han.

Totalt delar Svenska Win win Gothenburg sustainability award ut en miljon svenska kronor varje år. Ungdomspriset fick 20 000 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV