Radar · Migration

Rika emigrerar från Hongkong – men de flesta invånarna har inte råd

På grund av låga löner och höga bostadskostnader har många Hongkongbor inte råd att emigrera.

I samband med införandet av Hongkongs nya säkerhetslag som tillkännagavs före en dryg månad sedan, vill många Hongkongbor flytta därifrån. Men det är bara runt 10 procent som har råd med det, rapporterar tidningen Global news.

I maj tillkännagav Storbritannien att landet skulle öppna upp för möjlighet till förlängda vistelser och en väg till medborgarskap för Hongkongbor. Det resulterade i att tusentals av dem ansökte om det.

30 juni var Hongkongs nya säkerhetslag, orkestrerad av Kina, ett faktum. Möjligheter till yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och demokrati har med den blivit kraftigt begränsade.

Av Hongkongs stora ansamling av miljardärer, en av de största i världen, har många lämnat området. Antingen har de emigrerat eller så har de här miljardärerna redan medborgarskap i andra länder.

Men för den stora delen av de sju miljoner människor som bor i Hongkong är inte det möjligt, de har helt enkelt inte den ekonomi som krävs för att göra det.

Enligt Paul Yip, professor i socialvetenskap vid Hongkongs universitet, är det bara runt 10 procent av befolkningen som har råd att emigrera. Många kan sitta med skulder för till exempel sina bostäder eller annat som hindrar dem ekonomiskt.

Att spara tillräckligt för att kunna flytta och bygga upp ett nytt liv någon annanstans kan vara nästan omöjligt för de flesta som bor i en stad där en lägenhet i genomsnitt kostar nästan 32 000 amerikanska dollar per kvadratmeter, det vill säga runt 280 000 svenska kronor. Den genomsnittliga månadslönen i Hongkong ligger på drygt 20 000 kronor.

Det skulle kosta ungefär mellan 130 000 och 170 000 svenska kronor för en familj på tre att flytta till Storbritannien, inklusive visum, flyg, transporter och den insättning som behövs för att kunna hyra en lägenhet. Det säger Evgeny Pavlov, verkställande direktör för Mann’s Solutions, som arbetar med juridiska migrationsfrågor i Storbritannien.

I början av juli öppnade Taiwan ett kontor för att hjälpa Hongkongbor som ville flytta till ön för att studera, arbeta eller starta ett företag där. Hittills har det kommit in runt 1 000 förfrågningar, enligt deras senaste rapportering. Men de flesta Hongkongbor har inte heller råd att flytta dit.

Hongkongbon May Cheung är en av dem och säger till tidningen Global news:

– Vad jag vet om den nationella säkerhetslagen är att den gör en totalitär regering ännu mer totalitär. Det finns ingen frihet, du kan själv se hur vår yttrandefrihet är begränsad.

Regeringen säger att säkerhetslagstiftningen endast riktar sig mot ett litet antal människor som bedriver omstörtande verksamhet. Men ett stort antal människor har blivit arresterade. Numera är också en slogan som lyder: ”Befria Hongkong, vår tids revolution” förbjuden, en fras som ingår i en populär protestlåt.