Radar · Utrikes

L vill stärka arbetslinjen

Liberalerna vill stärka arbetslinjen i höstens budget. Partiet förslår sänkt inkomstskatt, ökad jobbstimulans i socialbidraget och högre krav i a-kassan på att söka jobb.

– Det ska vara skillnad mellan den som lever på bidrag och den som arbetar, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Inför budgetförhandlingarna med regeringen presenterar partiet tre förslag för att göra det mer lönsamt att arbeta.
Liberalerna vill sänka skatten på arbetsinkomster med tio miljarder kronor.

Om det realiseras skulle förslaget innebära 500 kronor extra i månaden för personer med en månadslön på omkring 20 000 kronor, enligt partiet.

Det andra förslaget innebär att de som går från socialbidrag till jobb ska kunna behålla en större del av bidraget. I dag kan man räkna bort 25 procent av lönen när storleken på socialbidraget ska beslutas. Liberalerna vill höja den andelen till 50 procent.

Sverige "sparat i ladorna"

Det tredje förslaget innebär hårdare krav i a-kassan för arbetslösa att söka och ta jobb. Under Liberalernas presskonferens gick dock partiets ekonomisk politiske talesperson Mats Persson och Sabuni inte närmare in på hur de kraven ska utformas.

Enligt Persson är det rimligt att inte finansiera skattesänkningen på tio miljarder kronor med besparingar, eftersom Sverige under flera år ”sparat i ladorna” för framtida kriser, som coronakrisen.

De tio miljarderna ingår i ett större paket med skattesänkningar som L vill se i statsbudgeten för 2021. I paketet ingår även 20 miljarder kronor som främst ska stimulera företagen.

"Nej till fler bidrag"

Enligt Liberalerna kommer det i budgetförhandlingarna vara tydligt att arbetslinjen står mot bidragslinjen.
– Vi säger nej till fler bidrag, säger Sabuni.

Några nya bidragsförslag från regeringen kunde dock inte L peka på. Däremot står det i den så kallade januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna, att en ny typ av friår, utvecklingstid, ska införas.

Sabuni tycker att den åtgärden är olämplig.
– Det vore klokt om vi alla fyra partier inser att januariavtalet upprättades i ett gott ekonomisk läge. Det har vi inte i dag, säger hon.