Radar · Utrikes

Kamala Harris: ”Vi måste göra det smarta  – legalisera marijuana”

"Tiderna förändras.

Hon är USA:s första svarta kvinnliga vicepresidentkandidat, emot dödsstraff och för en legalisering av marijuana. Kamala Harris väcker känslor och Trump-kampanjen var snabbt ute med en film där hon anklagas för att vara radikalvänster som vill dra in miljarder i nya skatter.

Kamala Harris blir Joe Bidens parhäst i kampen om att bli USA:s nästa president. Hon är åklagare och senator i Kalifornien med ursprung i både Jamaica och Indien, och har sagt att hennes identitet gör det möjligt för henne att representera många grupper i USA, som tidigare inte synliggjorts.

Tidningen Politico skriver att hon ses som förebild i kampen mot rasism och för lika rättigheter.

På Twitter skriver Joe Biden att hon är en “orädd kämpe för den lilla människan och en av landets mest framstående offentliga tjänare”.

I en opinionstext från CNN 2019 skriver Kamala Harris själv att hon som åklagare och advokat har haft förstahandsinsyn i hur kontraproduktiva USA:s förbud mot marijuana har varit, och hur de slagit framförallt mot rasifierade personer som kriminaliserats.

Hon skriver att data tydligt visar att en svart person löper mycket högre risk att gripas för innehav trots att både vita och svarta amerikaner nyttjar marijuana i lika hög utsträckning.

Ta hand om de skador som åsamkats

“Eftersom den allmänna opinionen nu håller på att skifta för en legalisering är det dags att vi gör det smarta – det enda rätta – och ser till att de marijuanalagar som nu läggs fram också på ett adekvat vis hanterar de skador som den tidigare politiken förorsakat”, skriver Harris.

I USA är det lagligt för vuxna att använda marijuana i 11 stater och för medicinskt bruk i 33.

Kamala skriver att stater som Kalifornien, som legaliserat marijuana, måste försäkra sig om att detta inte inte ändras, och att de områden som drabbats mest av det så kallade “kriget mot droger” måste nås av reformer. Ekonomisk rättvisa  måste nå  de samhällen som drabbats särskilt hårt av kriget mot narkotikan, skriver hon, och att de bör vara de som är först ute med reformer av vinster från den legala marijuanaindustrin.

Kamala Harris är för rätten till fri abort och hennes fråga till den konservativa domaren Brett Kavanaugh blev viral 2018 inför utfrågningen till  USA:s högsta domstolen blev viral, den löd:

"Känner du till några lagar där regeringen har makten över mannens kropp"

Den republikanske domaren förblev mållös

Men hon beskrivs också av politiska analytiker som en något otydlig politisk person. Hon var tidigare justitieminister i Kalifornien och har kritiserats för att inte vara tillräckligt tuff mot kriminella, samtidigt som hon fått kritik för att inte ta itu med polisvåldet eller Kaliforniens överfulla fängelser.

Valde att lägga sig i mitten

Valet av Harris ses också som en eftergift till det demokratiska partietablissemanget, skriver DN, och att hon är långt ifrån vänsterliberal, eftersom hon inte anammat den vänsterretorik som fick många att lockas till Bernie Sanders. Under sin tid som senator har hon flera gånger röstat för Donald Trumps förslag. Under presidentkampanjen la hon sig i mitten, mellan höger- och vänsterkandidaterna.

Framför allt anses Harris ambivalenta hållning i frågan om allmän sjukvård under presidentvalskampanjen ha bidragit till att hon inte gick vidare, skriver tidningen Politico. Från att först helhjärtat stöttat Sanders linje om allmän skattefinansierad sjukvård, valde hon en kompromiss där föreslaget var att individen skulle välja mellan statligt finansierad eller privat sjukvård.

Tidningen Rolling stone skriver också att Harris tidigare drivit en hårdare linje men nu positionerat sig för legalisering av marijuana :”som karriäråklagare måste inte bara jag – utan vi – göra det smarta, och det rätta, och slutligen legalisera marijuna”.

Det första landet som legaliserade cannabis var Uruguay 2013  och 2018 legaliserade Kanada cannabismarknaden ”som en folkhälsopolitisk insats”.

Läs mer om hur den svenska narkotikapolitiken kan komma att omarbetas.

Ylva Bergman