Radar · Utrikes

Frysrum testas efter mystiskt coronautbrott

Människor köar utanför en livsmedelsbutik i Auckland.

Hur en familj i Nya Zeeland har smittats med coronaviruset är fortsatt en gåta. Nu undersöks ett kylutrymme på en arbetsplats för att se om en anställd har smittats via infraktat gods.

De fyra personerna i en familj som har smittats i landets största stad Auckland är de första fallen av inhemsk smitta i Nya Zeeland på 102 dagar. Familjen har inte varit utomlands, vilket ökat förvirringen.

– Vi arbetar hårt för att lägga bitarna i pusslet kring hur den här familjen har smittats, säger hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield.

En teori är att coronaviruset har importerats till landet via infraktat gods. En man i familjen arbetar på ett fraktföretag, där ytor i ett kylutrymme nu undersöks.

– Vi är säkra på att vi inte har haft någon samhällsspridning under en väldigt lång period. Vi vet att viruset kan överleva i nedkylda miljöer rätt länge, säger Bloomfield.

Landet anstränger sig nu för att hindra att viruset får fäste. Två av familjemedlemmarna har besökt turiststaden Rotorua medan de hade symptom, medan en tredje har varit på sin kontorsarbetsplats på ett finansföretag i Auckland.

Nya Zeeland gör sig redo att testa tiotusentals personer och på onsdagen trädde omfattande restriktioner i kraft för Auckland samt något lättare restriktioner för övriga landet.

Premiärminister Jacinda Ardern meddelar också att man skjuter på upplösandet av parlamentet några dagar. Upplösandet är ett steg inför det planerade valet, som däremot fortfarande är tänkt att äga rum den 19 september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV