Radar · Utrikes

Experten om valet av Harris: ”En markering”

Valet av Kamala Harris som vicepresidentkandidat är en viktig signal till väljarna, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.

Ett sätt att ta minoritetsfrågorna på allvar – men också en mittenkandidat som kan stöta bort partiets starka vänsterflygel. Så beskriver USA-kännare Joe Bidens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat.

Enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet, är Kaliforniens senator Harris inte ett förvånande val.
Hon var en av de ledande kandidaterna så det var kanske inte så oväntat. Hon har varit favoritkandidaten hos många.

Blanck menar att Kamala Harris som vicepresidentkandidat kan få en särskild betydelse för Joe Bidens kandidatur med tanke på sommarens Black lives matter-protester.

Harris blir den första svarta kvinnan att nomineras till vicepresident. Det är en viktig signal till väljarna och en markering med tanke på den utveckling vi har sett sedan George Floyds död, säger han.

För Demokraterna är den svarta väljargruppen en viktig grupp, det här är en signal till dem att man tar dem på allvar, fortsätter Dag Blanck.

Biden minns Obama

I Kamala Harris får Joe Biden en tuff kampanjare, bitsk debattör med stor erfarenhet, enligt Blanck. Att hon med sina 55 år är betydligt yngre än den snart 78-åriga Biden är även det en viktig faktor.

Samtidigt, menar Dag Blanck, bör valet av vicepresident inte ges för stor vikt inför höstens presidentval. Snarare menar han att det är ett val som brukar få stor uppmärksamhet, men att intresset snabbt dalar.

Det blir sällan avgörande men kan dock vara negativt för kandidaten om man väljer någon som framstår som svag. Somliga menar att det var fallet när John McCain valde Sarah Palin till vicepresidentkandidat, men det verkar dock inte vara en risk att valet av Harris får den effekten, säger han.

Inte självklart val

Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik, tycker inte att valet var lika självklart. Detta eftersom Harris är från Kalifornien, en delstat som ofta är säkrad för Demokraterna. Hon har dessutom fattat en del omtvistade beslut i frågor som rör minoriteter.

– Även om hon också är en förkämpe för medborgarrättsfrågor och rättvisefrågor så är hon inte oomtvistad, säger hon.
Enligt Stranne kan det även försvåra att Harris är en mittenkandidat politiskt i ett parti med en stark vänsterfalang.

Det har funnits flera väldigt starka kandidater och det har nog inte varit en lätt sak att välja eftersom partiet är så splittrat.

Når genom rutan

Men valet av Harris stärker samtidigt Bidens valkampanj på andra sätt, tror Stranne. Bland annat då hon är färgstark, har prövats i debatter och kan nå ut genom rutan och sociala medier under ett kampanjarbete som kommer att påverkas av coronakrisen.

Förhoppningen är även att Harris ska få valdeltagandet att öka i, för Biden, viktiga grupper, menar Stranne.

– Biden vill definitivt få minoritetsgrupper och kvinnor att verkligen gå och rösta. Afroamerikaner röstar till största delen demokratiskt men i amerikanska val handlar det alltid om att verkligen få människor till vallokalerna.