Radar · Integritet

Coop-personal anklagas för rasism och misshandel

Coop är i blåsväder efter anklagelser om rasism och misshandel.

Ett fall där en svart kvinna ska ha utsatts för misshandel av personal på Coop för tre år sedan har aktualiserats igen. Efter att Black lives matter Sweden intervjuat offret på Instagram säger Coop att de nu ska gå till botten med vad som har hänt.

En händelse som ägde rum på Coop i Orminge 2017 har i dagarna fått stor uppmärksamhet på sociala medier, då Black lives matter Sweden lyft frågan om strukturell rasism hos stora företag. Den drabbade kvinnan blev vid tillfället ifrågasatt vid självscanningen och anklagades för snatteri. Hon ombads följa med till lagret där hon ska ha misshandlats av en man ur personalen, som kvinnan uppfattade var i chefsposition, framför ögonen på sin dotter och flera anställda. Hon tillkallade polisen och anmälde misshandeln, men utredningen lades ned då ord stod mot ord.

– Jag sa till polisen att det fanns tio vittnen, och jag fick inte veta om de hade blivit hörda. Jag sa även att min dotter var där, prata med henne, säger kvinnan till Syre.

Dottern var vid händelsen nyss fyllda sju och är fortfarande på sin vakt efter händelsen. Efter att Black lives matter Swedens initiativtagare Aysha Jones intervjuade kvinnan i en livesändning på Instagram i går kväll skrev Coop i dag en kommentar under inlägget där de skriver att de ”noga följt sändningen och diskussionen om den här händelsen”. De konstaterar att ”det är väldigt allvarliga anklagelser som riktas mot Coop och vår personal”, och att det därför är viktigt att händelsen utreds av polisen. De säger att de tar frågan på största allvar och att de sedan i går kväll jobbar ”intensivt med att ytterligare kartlägga och gå till botten med vad som hänt”.

Coops presschef Helena Esscher säger till Syre att bilderna av vad som hände skiljer sig ganska mycket åt, och att det var polisens sak att utreda det.

På vilket sätt ska ni nu ytterligare kartlägga och gå till botten med händelsen?

– Ja, eftersom det här har dykt upp nu igen så känner vi att det är viktigt att vi ytterligare en gång går tillbaka och tittar på polisutredningen och pratar en gång till med dem som var med och arbetade. Så att vi på alla sätt har gått till botten med bilden av vad som har hänt, säger Helena Esscher.

– För mig låter det inte som att Coop har några uppriktiga ambitioner att förbättra sig. Det låter som ett väldigt tillrättalagt svar, säger den drabbade kvinnan om Coops uttalande.

– Men jämfört med för tre år sedan finns det i dag en rörelse och en annan medvetenhet, så jag tror att de ändå blir tvungna att göra något.