Radar · Integritet

Äckliga toaletter får elever att hålla sig hela skoldagen

I samband med en undersökning lät Almega placerat ut en typisk skoltoalett på Stureplan i Stockholm under sensommaren.

Kiss på golv och toalettringar, tvivelaktiga föremål i papperskorgarna och dörrar som inte går att låsa. Nästan hälften av de tillfrågade elever i högstadiet och gymnasiet håller sig hellre än besöker skolans sunkiga toaletter, visar en undersökning.

Tidigare i år kritiserades städningen av skolorna i Södertälje, vilket ledde till att fastighetsägaren anställde inspektörer för att granska städfirmans arbete, rapporterade SVT i mars . En åtgärd som skulle behövas på fler håll, om man tittar på svaren i en undersökning som  Serviceföretagen Almega lät göra nu i juni. De frågade 1000 högstadie- och gymnasieelever i hela Sverige, med tonvikt på Stockholm, om hur de upplever toalettmiljön i sin skola. Resultaten visar att fyra av fem någon gång undvikit att gå på toaletten i skolan, och två av fem undviker det varje vecka eller oftare. Problemet är störst bland killarna: 22 procent väljer dagligen bort skoltoaletten, bland tjejer är siffran 15 procent.

Äckliga!!! Urin på golv, klotter på väggar, fullt med annat smuts, tex. aluminiumburkar, kondomer, godispapper mm.

De främsta anledningarna till att undvika toaletterna handlar om eftersatt städning. Drygt 40 procent av eleverna tycker att toaletterna luktar illa eller är allmänt ofräscha och äckliga och 30 procent nämner specifikt smutsiga toalettsitsar eller urinoarer. Rädsla för att folk hör vad som görs eller sägs på toaletten är något som 32 procent av eleverna upplever som ett problem.

– En vanlig skoltoalett används tre gånger mer än en genomsnittlig kontorstoalett, men städas bara hälften så ofta. Skolans huvudmän måste upphandla en rimlig nivå på städningen, så att barnen använder toaletten när de behöver, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen, i ett pressmeddelande.

Dom är så pass ofräscha att jag och många andra håller sig hela skoldagen för att slippa gå in på dom.

Problemet tycks mer utbrett på högstadieskolorna, där 58 procent av eleverna tycker att toaletterna är smutsiga, jämfört med 34 procent av gymnasieeleverna. När det gäller trygghet är detta ett något större bekymmer bland killarna. 30 procent upplever upplever toaletterna som otrygga, motsvarande siffra för tjejerna är 25 procent.

Beroende på tidpunkt på dagen så kan det vara en soptipp där inne.

Eleverna tillfrågades också om vilka åtgärder de ansåg vara viktigast för att förbättra situationen. Det som mest efterfrågades var mer frekvent rengöring, att oftare se efter om papper och tvål är slut, samt att renovera för bättre ljudisolering.

– Det är tydligt att eleverna vill att det städas oftare på skolornas toaletter. Det måste sluta snålas med städningen av toaletterna. På en arbetsplats för vuxna hade detta aldrig accepterats, säger Pernilla Enebrink.

Så gjordes undersökningen

Respondenterna kommer från marknadsundersökningsföretaget CINTs paneler. 
Undersökningen genomfördes som en webbenkät och skickades ut till ungdomar i åldrarna 13-18 år i hela Sverige.
Bland de svarande är det lika många tjejer som killar, och de är i största möjliga mån uppdelade på ålder och geografi.
Enligt SCB bor ungefär 23 procent av Sveriges ungdomar i åldrarna 12 till 18 år i Stockholms län. Av de svarande är 30 hemmahörande i Stockholmsområdet, vilket ger en liten överrepresentation. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV