Radar · Inrikes

Rikstäckande protester mot marknadshyror i Sverige

Under lördagen genomförs demonstrationer runt om i Sverige mot regeringens planer på att införa marknadshyror.

Det var på gång redan i april men fick skjutas upp på grund av coronapandemin. Nu tar 18 april-kommittén nya tag för demonstrationer mot regeringens planer på marknadshyror. Under lördagen är det dags.

Det började på västkusten där 18 april-kommittén planerade för demonstrationer tidigare i våras. Namnet kommer sig av det ursprungliga datumet för protesterna, initialt planerade att genomföras på olika platser i Göteborg och Mölndal. Till följd av coronapandemin tvingades man dock skjuta upp planerna.

Nu blir den istället av under lördagen, och inte bara i Göteborg och Mölndal, utan på flera andra platser i Sverige – Stockholm, Uppsala, Boden, Luleå och Alingsås, för att nämna några.

Protesterna är riktade mot januariavtalet, mer specifikt regeringens planer på att införa marknadshyror i nyproduktion från den 1 juli 2021.

18 april-kommittén har tidigare pekat på att det finns en stark koppling mellan marknadshyror och så kallad renovräkning. Det sista syftar till renoveringar som höjer hyrorna kraftigt.

– Det som händer nu i samhället är att så många människor är rädda för att inte kunna bo kvar i sina hem, säger Lisbeth Pipping, ledamot i 18 april-kommitténs styrelse, till Hem & Hyra.

Demonstrationerna är corona-anpassade och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.