Radar · Politik

Lindhagen kan tänka sig bli nytt språkrör

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen överväger att kandidera till posten som språkrör för Miljöpartiet, säger hon i en intervju med Expressen.

– Det är hedrande att bli omnämnd. Jag har fått frågan och i dagsläget överväger jag starkt att kandidera, säger hon till tidningen.

Lindhagen säger att det är ett stort uppdrag och något man behöver tänka igenom noga.

– Man ska vara beredd att ge allt för uppdraget, och det skulle jag också vara beredd att göra om jag ställer upp. Men det har inte gått så lång tid sedan Isabellas besked. Jag har tänkt mycket på att det är en förlust att hon nu väljer att gå vidare, även om jag har all respekt för hennes beslut, säger hon.

På torsdagen meddelade riksdagsledamoten Rebecka Le Moine att hon vill ta över efter Isabella Lövin i början av nästa år.

Men innan det blir tal om ett nytt språkrör för MP ska höstbudgeten presenteras, bland annat med satsningar på att förebygga våld i nära relationer. Kommunerna får 30 miljoner kronor extra nästa år och därefter 60 miljoner kronor per år för återfallsbyggande insatser.

– Vi måste börja prata om våldsutövarna i större utsträckning, och få de män som utövar det grova våldet att sluta. Vi skruvar inte ner ambitionerna när det gäller stöd till våldsutsatta utan vi ska i stället göra mer, säger hon.

Satsningar om 100 miljoner kronor per år till länsstyrelserna, för bland annat arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel, blir permanent.

Läs också: Hon vill ta över som MP-språkrör, Syre 10 september 2020