Radar · Morgonkollen

Greenpeace kvar utanför Preemraff

Greenpeace blockerar med sitt fartyg inloppet till Preemraff i Lysekil.

Miljöorganisationen Greenpeace blockerar tidigt på fredagsmorgonen fortfarande inloppet till Preemraffs hamn norr om Lysekil. Men fartyget har flyttat sig från det avspärrade skyddsobjektsområdet.

– De befinner sig nu utanför det avspärrade skyddsområdet. Klockan 03.17 har jag en notering om en ny position där de har ankrat, säger Jenny Berg, befäl på kustbevakningens ledningscentral vid klockan 04.

Hon kan inte svara på varför Greenpeace valt att flytta fartyget. Kustbevakningen bistår polisen och hade tidigt på fredagsmorgonen två båtar i området som övervakade situationen.

– Bortsett från att de (Greenpeace) har ankrat om så är läget oförändrat, säger Jenny Berg.

Protestaktionen inleddes på torsdagskvällen, då Greenpeace ankrade sitt fartyg Rainbow Warrior för att hindra ankommande oljefartyg att lägga till vid Preemraff.

Minst fyra tankfartyg har under natten legat ute på Skagerrak i väntan på att kunna anlägga hamnen, enligt sajten Marine traffic.

Greenpeace protesterar mot Preems omdebatterade planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet. Mark- och miljööverdomstolen gav i juni tummen upp för utbyggnadsplanerna. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

– Vi ligger här tills att Preem drar tillbaka sin ansökan eller att Stefan Löfven beslutar att det inte blir någon utbyggnad, sade Markus Mattisson på Greenpeace, ombord på fartyget, till Bohusläningen på torsdagskvällen.