Energi · Odla med Jerker

Ge dina växter längre liv

Även om pelargoner är billiga och tillgänglliga överallt är det en speciell känsla att se samma planta vakna till vår efter vår.

Nej, vintern är inte redan här. Men för många blommor är det sent på året. Värme- och ljusälskande växter i synnerhet minskar sin aktivitet betydligt nu när temperaturen sjunker. Dags att börja ta hand om några arter, menar Jerker Jansson.

Det är fascinerande att växter överlever vintern. Vi vet ju att det faktiskt fungerar. Det är därför vi längtar efter våren när vintern känns för lång och mörk. Jag förvarar en del fröer i frysen. Det borde ta död på dem, men förlänger i stället deras liv. Olika växter använder olika strategier för att klara kylan. Många arter ser till att hinna sätta blom och bilda fröer. Moderplantan vissnar ner och fröet sköter överlevnaden. Andra låter alla blad vissna och överlever som rotsystem.

Många traditionella krukväxter fungerar inomhus för att de kommer från miljöer med liknande förutsättningar som i ett människohus. Tumregeln är att såna växter inte behöver särskild behandling på vintern. Det blir lätt torrare luft i en lägenhet på vintern så det är bra att ducha dem då och då med vatten. Eftersom de flesta växter växer långsammare på vintern behövs det inte lika mycket näring så det kan vara bra att minska på gödningen.

Många växter vi odlar på balkonger och i trädgårdar är ettåriga eller så odlar vi dem som ettåriga. När hösten väl är här har gurkan, tomaterna och morötterna gjort sitt. Men andra växter kan överleva flera år och till och med vara till glädje under vintern också. Eftersom du slipper sätta nya fröer och vänta på att en liten grodd ska bli en planta spar du mycket tid om du inte behöver börja från början.

Kolla upp om din växt kan leva flera år och vilka behov den har på vintern i så fall. Tänk på att krukan som växten står i också kan vara känslig för kyla. Lerkrukor kan lätt sprängas på vintern om vatten tränger in i sprickor och fryser. Terrakotta kan snabbt förvandlas till smulor på det sättet, men också platskrukor kan förstöras av kyla.

Solen strålar kan bränna på vintern också så se till att krukan står skyddad mot direkt ljus. Förutom att det inte ska vara för kallt där den står är det viktigt att inte temperaturen växlar för mycket. Den lilla mängden jord i en kruka kan snabbt tina upp om det blir för varmt och få växten att vakna vid fel tillfälle och snabbt frysa ihjäl.

Chili

Chili är egentligen flera arter av släktet capsicum. Släktet innehåller runt 50 arter varav tio odlas kommersiellt. Olika arter har olika egenskaper, capsicum frutescens som man får tabasco från är flerårig. Paprika och majoriteten av all chilipeppar vi äter kommer från den vanligaste arten, capsicum annuum. Den är en ett- eller tvåårig art som kan leva länge i något slags busktillstånd.

När hösten närmar sig och temperaturen sjunker under 12° slutar vanlig chili att blomma och producera frukter. De frukter som redan är bildade fortsätter att mogna, men eftersom chili ogillar lägre temperaturer och lätt tappar bladen och dör när det blir kallt och mörkt kan det vara idé att ta in dem. Om plantan får stå i ett varmt soligt fönster fortsätter den att växa och blomma ett tag till. Men i längden behövs extra ljus för att att hålla den pigg. Bättre då att beskära den och låta den vila över vintern.

Låt de frukter som finns på plantan mogna och beskär plantan ordentligt. Gör snitten sneda och precis ovanför ett bladpar. Vattna sparsamt fram medan plantan vilar. När soltimmarna ökar igen sätter en frisk planta nya skott.

Pelargoner

Pelargoner är inskrivna i den svenska kulturhistorien. Doften av pelargon väcker personliga minnen för många människor. Bilden av ett burspråk med prunkande pelargoner eller en balkong med lådor av Mårbacka är bilden av svensk sommar. 
Pelargoner kan stå och växa i samma fönster året om, men de blommar inte på höst och vinter och blir rätt rangliga och skräpiga.

En bra vintervila ger plantan möjlighet att ladda inför nästa säsong och för varje år blir den större och starkare. Det finns flera arter av pelargoner, men alla måste tas in på hösten för att överleva. Vanliga pelargoner mår allra bäst av att stå på en sval, ljus plats och sköta sig själva. Om de är stora går det att beskära dem först, men vanligtvis beskär man pelargoner på våren. Det är viktigt att inte vattna för ofta.

Jag som bor i lägenhet brukar låta några pelargoner stå i en hall där det inte är för ljust. De står på ett skåp och får vatten någon gång i månaden. Andra får stå kvar i sina fönster, bladverket är ju tillräckligt vackert för att fylla sin plats.

En smultronplanta överlever många år om den sköts rätt
En smultronplanta överlever många år om den sköts rätt. Foto: Hasse Holmberg/TT

Smultron

Den är min stora glädje på sommaren. Varje dag. En smultronplanta som ger ett par bär om dagen under stora delar av sommaren. Det har blivit till en ritual för mig att gå ut på balkongen varje morgon och plocka ett par bär och samtidigt titta till andra växter. Plantan bor i en stor, vid kruka. Eftersom smultron har ytliga rötter är ytan viktigare än djupet.

Smultron är fleråriga örter som kommer från några olika arter. Jordgubbar är en förädlad form av smultron och de har samma behov som smultron. Försök inte övervintra smultron inomhus. Det är för varmt och torrt. För att plantan ska överleva mer än ett år behöver den vintervila.

Många av de växter vi odlar är anpassade för att klara vintern, har till och med gjort vintern till en resurs, ett tillfälle att vila och stärka sig inför en ny säsong. För sådana växter är ofta vintervila nödvändig, den är åtminstone en naturlig del av växtens liv. Problemet med en växt i kruka är att jorden i krukan blir mycket kallare än i marken och växten kan dö. Smultron klarar låga temperaturer, men för att vara på säkra sidan är det bra att packa ned den i en kartong med lite tyg eller frigolit som skydd, eller packa in den i halm eller något annat isolerande. Ställ den i ett skyddat läge i ett uthus eller nära en varm och skyddad vägg på balkongen.

När våren närmar sig gäller det att väcka smultronen försiktigt, vänja dem långsamt vid solens strålar. De bränns lätt ihjäl annars.