Radar · Inrikes

Fler sökte sig till facket under corona – nu mattas det av

Relevant fråga i dessa tider, men det är ändå inte självklart att man har råd att gå med.

Under pandemin har tillströmningen till framför allt LO-förbunden ökat, men nu tycks uppslutningen klinga av.

Totalt har LO-förbunden fått drygt 14 000 fler medlemmar under året. I topp ligger Kommunal, Handels, Hotell- och restaurangfacket och Musikerna.

– Vi hade en väldigt stor ökning i början av corona. Men toppen har klingat av. I juni och juli har vi tappat så att vi nästan är på samma nivåer som förut och det är väldigt svårt att veta hur det slår, säger Jonas Ivman, ombudsman på LO som jobbar med organisationsgraden, till Arbetet.

Också Unionen såg en ökning under framför allt mars och april, men även där har anslutningsantalet gått ned.

Svårt ha råd trots kris

Varslen till följd av pandemin har framför allt drabbat hotell- och restaurangbranschen. Den totala siffran från mars till början av augusti är närmare 19 000 personer. Antalet nya medlemmar i HRF är dock inte högre än 632 stycken.

– Klart att vi önskat oss en bättre medlemstillströmning. Men man får ha respekt för att människor med låg sysselsättningsgrad och i många fall väldigt osäker inkomst kanske inte har råd att gå med i facket just nu, säger HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel till Arbetet.

Fler ska nås digitalt

Hos LO väntar man sig en ny varselvåg, framför bland unga och de som har otrygga anställningar. Dessa grupper är inte de som i första hand väljer att gå med i facket. Samtliga förbund planerar att satsa mer digitalt och på att försöka nå nya medlemmar.

Bland de förbund som istället tappat medlemmar under perioden återfinns bland annat GS (fackförbundet för skog, trä och grafisk bransch), Byggnads och Fastighets.