Radar · Basinkomst

Ny studie: Basinkomst går att införa i Australien

En basinkomst i Australien skulle kunna finansieras genom att höja inkomstskatten med 6 procent, konstateras i en ny studie.

En modifierad form av basinkomst går att införa i Australien, anser forskarna bakom en ny studie där. Om bara inkomstskatten höjdes några procent skulle många australiensare kunna få ungefär 9 700 kronor i månaden – utan krav på sig att till exempel söka arbete.

I en ny studie har forskare från tre australiensiska universitet räknat på hur Australien skulle kunna införa en typ av basinkomst eller medborgarlön, rapporterar The new daily.

Forskarna har utgått från två inkomststöd som i dag ges till arbetslösa och unga, och tittat på vad kostnaden skulle bli om dessa höjdes och ersattes av en basinkomst som skulle ges till majoriteten av den vuxna befolkningen. Basinkomsten skulle också innebära att pengarna delades ut utan att det fanns krav från myndigheter på att till exempel söka jobb.

Så mycket skulle basinkomst i Australien kosta

Om folk fick 1 541 australiensiska dollar (motsvarande ungefär 9 700 kronor) i månaden, och där basinkomsten trappades av i takt med högre inkomst upp till ett tak på 15 000 australiensiska dollar (motsvarande 94 250 kronor) i månaden, skulle notan för staten landa på 126 miljarder australiensiska dollar (motsvarande 792 miljarder kronor).

Men vinsten för samhället skulle bli djupgående, konstaterar forskarna. De räknar med att ifall den höga arbetslösheten som uppstått under coronapandemin skulle fortsätta i fyra år till, skulle denna typ av basinkomst innebära att en halv miljon australiensare lyftes över fattigdomsgränsen. Det skulle motsvara lika stor jämlikhet som i de nordiska välfärdsstaterna, menar forskarna.

För att finansiera reformen skulle det räcka med att höja inkomstskatten från 28 procent till 34 procent, vilket motsvarar ungefär snittet på den skatt som OECD-länderna tar ut i snitt, enligt forskarna. Samtidigt konstaterar de att ett sådant förslag skulle kunna bli svårt att införa i Australien, eftersom den australiensiska regeringen länge har varit emot skattehöjningar på inkomst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV