Radar · Djurrätt

Minkslakten kan fälla minister

Danmarks livsmedelsminister Mogens Jensen (S) hänger löst.

Fyra miljoner minkar har avlivats i Danmark. Men tvisten om regeringens olagliga order om masslakt går vidare – med krav på ansvarig ministers avgång.

Frågan som riktas mot regeringen är vem som bär ansvaret för ordern som livsmedelsverket gav alla minkuppfödare i Danmark i fredags. Oppositionen har krävt att livsmedelsminister Mogens Jensen (Socialdemokraterne) avgår.

Jensen säger att regeringen fattade ett gemensamt beslut. I helgen sade ministern att situationens allvar krävde att regeringen agerade utan hänsyn till lagstiftningen. Nu säger han att han fick veta att beslutet var grundlagsvidrigt någon gång under helgen.

– Vilken dag ljög ministern och vilken dag talade han sanning, frågade Venstres Thomas Danielsen vid en överläggning mellan partiföreträdare.

– Jag har talat sanning under hela detta händelseförlopp, svarade Mogens Jensen.

Egentligen rekommendation?

Enligt Jensen hade livsmedelsverket tänkt att meddelandet skulle gå ut som en rekommendation snarare än en order. I det stod det uttryckligen att regeringen gett besked om att alla minkar i landet ska avlivas och ordet ”ska” användes fler än 30 gånger, räknar danska medier. På tisdagen skickades en rättelse ut där myndigheten bad om ursäkt och intygade att det första meddelandet egentligen skulle ha varit en rekommendation.

Allt som allt finns det 15–17 miljoner minkar i Danmark och fyra miljoner har avlivats. Grävmaskiner har grävt stora massgravar där djuren dumpats.

Regeringens beslut bygger på att coronaviruset muterats bland minkar och spridits till människor, vilket kan utgöra en risk för utvecklingen av coronavaccin. Beslutet är olagligt eftersom det omfattade även friska minkar i områden utan smitta.

– Det råder inget tvivel om att ministern har brutit mot lagen och har vetat om det. Man kan inte sitta kvar som minister när man har förstört tusentals människors liv och en hel bransch på olaglig grund, säger Rasmus Jarlov från De Konservative.

Avgörs nästa vecka

Statsminister Mette Frederiksen (S) bad om ursäkt i tisdags och sade sig då också vara ovetande om beslutets lagvidrighet.

En utredning ska ge svar på när Mogens Jensen fick veta att så var fallet – och av vem. Den ska vara färdig om en vecka och då väntas också besked om hans framtid.

Partierna fortsätter vid sidan av detta med förhandlingar för att göra det lagligt att döda alla minkar i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV