Radar · Inrikes

Just nu: Alkohol på krogen efter 22 föreslås stoppas

Socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff.

Regeringen föreslår att servering av alkohol på krogen förbjuds efter klockan 22 från den 20 november. Allt för många svenskar har börjat slappna av, varnar statsminister Stefan Löfven.

Regeringen oroas för den ökande smittspridningen i landet.

– Tyvärr ser det ut som att vi går åt mörkare tider när det gäller smittspridningen. Alla kurvor går åt fel håll säger statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

– Vi står inför ett läge som kan bli nattsvart, säger han och varnar för att läget kan bli som i våras igen.

Allvar nu

Han säger att det är allvar nu.

– Varje persons agerande, varje persons slarv har betydelse, säger Löfven och varnar för att läget kan bli minst lika pressat i vården som tidigare, samtidigt som personalen inte har återhämtat sig.

– De är världens bästa, men de är slitna.

För att försöka få mer effekt, utöver råd och rekommendationer, föreslår regeringen alkoholförbud på krogar, pubar och liknande efter klockan 22, som ett sätt att stoppa smittspridningen. Dessutom måste serveringsställen stänga klockan 22.30. Regeringen stödjer sig på alkohollagen.

– Just nu är läget ohållbart, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen föreslår att den begränsade alkoholförsäljningen ska gälla till den sista februari. Förslaget ska ut på snabbremiss och träda i kraft den 20 november.

På frågor om det finns belägg för att stoppet får önskad effekt säger hon:

– Jag vill verkligen understryka att varje enskild åtgärd inte är tillräcklig. Men vi anser att vi behöver minska de sociala kontaktytorna.

Tappar omdömet

Hon framhåller att barer och restauranger är riskmiljöer.

– Dessutom kan alkohol göra att man tappar omdömet, säger hon.

Hon understryker allvaret med att var fjärde befintlig iva-plats nu upptas av en covid-patient.

Den 10 september var 12 personer inlagda, den 1 november 63 personer och i går 131 personer

Statsministern säger, med anledning av en fråga om det nu blir ytterligare stöd till krögarna för att kompensera för inskränkningen, att regeringen bara för några dagar sedan föreslog förlängda stöd.