Radar · Integritet

EU kan förbjuda kryptering i meddelandeappar

Kryptering, att ett meddelande omvandlas till någonting obegripligt för obehöriga, har gjort Whatsapp, Signal och liknande meddelandetjänster oåtkomliga även för säkerhetstjänster.

Terrorattacken i Wien används i EU: s ministerråd för att genomdriva ett förbud mot säker kryptering för tjänster som till exempel WhatsApp och Signal. Detta framgår av ett internt dokument från EU.

Österrikes statliga TV- och radiobolag ORF, uppger att EU kan vara på gång att driva igenom ett förbud mot krypterad kommunikation med hänvisning till skydd mot terrorism. 

Förslaget till förbud som ministerrådet går bland annat ut på att ägare till kommunikationsplattformar som Signal och Whatsapp ska tvingas att ge unionens underrättelsetjänster krypteringsnycklar, så att de ska kunna avlyssna krypterad kommunikation.

Förslaget väntas komma upp inför EU-säkerhetskommittén COSI möte den 19 november och den 25 november inför de Ständiga representanternas kommitté (eller Coreper, som är en kommitté inom Europeiska unionens råd som bereder ärenden innan de tas upp på ministernivå i rådet), uppger Sweclockers.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV