Radar · Morgonkollen

Storsegrar för Biden – vinner i Michigan

USA:s förre vicepresidenten Joe Biden håller ett segertal inför anhängare i Philadelphia.

Det är fördel Joe Biden när primärvalståget i USA rullar vidare. Den förre vicepresidenten vinner överlägset i flera delstater – bland annat i viktiga Michigan, rapporterar amerikanska medier. – Jag vill tacka Bernie Sanders och hans anhängare för deras outtröttliga energi och passion, säger Biden om sin rival i segertalet.

Sex amerikanska delstater höll primärval och nomineringsmöten under tisdagen – den förut uträknade Joe Biden vinner i fyra av delstaterna.

Biden tar en klar vinst i stora och strategiskt viktiga industristaten Michigan. Delstaten är tisdagens största trofé med 125 delegater som ska delas ut till de presidentaspiranter som får flest röster. Med nästan 90 procent av valdistrikten räknade har Biden knappt 53 procent av rösterna, jämfört med 37,5 procent för rivalen Bernie Sanders.

– I kväll har vi kommit ett steg närmare ett återställande av Vita husets anständighet, värdighet och heder. Det är vårt slutliga mål, säger Biden inför en mindre skara supportrar.

Han vänder sig också direkt till sin främsta rival Bernie Sanders:

– Tillsammans kommer vi att besegra Donald Trump. Vi kommer att ena den här nationen.

Nederlag för Sanders

Bidens seger i Michigan är ett stort bakslag för Sanders, som vann i delstaten för fyra år sedan när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas presidentkandidatur. På pappret borde delstaten ha passat Sanders. Dess väljarkår består av närmare 80 procent vita och färre än en tredjedel har högskoleutbildning, grupper som har röstat på Sanders i tidigare primärval.

Biden kammar också hem storsegrar i Mississippi och Missouri. Där har förre vicepresidenten fått över 80 procent respektive 60 procent av rösterna när så gått som alla röster har räknats.

I Idaho leder Biden med sex procentenheter före Sanders när nästan 90 procent av valdistrikten har räknats.

En liten ljusglimt för Sanders är att han leder i Washington och North Dakota i den tidiga rösträkningen, men hans marginaler är inte lika stora som Bidens.

Fördel Biden

I kampen om vem Demokraterna ska skicka fram mot Donald Trump i höstens presidentval har nu Biden ett tydligt försprång. Efter att ha misslyckats i de tidiga nomineringsmötena och primärvalen gjorde han comeback och seglade upp i ledning efter supertisdagen i förra veckan.

Avgörande för Bidens nyvunna framgångar är att ett stort antal tongivande demokrater har ställt sig bakom hans kandidatur. Den senaste i raden av Bidens tidigare presidentaspirantsrivaler som nu sällat sig till hyllningskören är affärsmannen Andrew Yang, som gav upp sin egen kampanj för några veckor sedan.

– Vi måste faktiskt börja genomföra sådana insatser som har fått människor att mobilisera och rösta på Donald Trump, som har fått människor att ta sig ut och rösta på Bernie Sanders, säger Yang, som nu arbetar som kommentator på CNN, under en av kanalens sändningar.

– Jag tror att Joe förstår det budskapet. Han har sitt hjärta på rätt ställe. Han är en väldigt patriotisk ämbetsman, en hederlig man, fortsätter Yang.

Biden har hittills under primärvalen samlat ihop 747 delegater, mot Sanders 610, enligt Washington Post.