Energi · Recension

Pubkedjan som skärpt till sig och bjussar på hyfsade veganmenyer

Att mixa bönor till en smet och få till en genomstekt burgare är en konst som få behärskar.

Allt började under ett besök i Malmö. Portersugen som jag var lockades jag till kedjan The Bishops arms på Gustav Adolfs torg. På bardisken stod en menyskylt: Vegansk tofu ’n’ chips. Saken var biff eller kanske tofubiff.

Jag är göteborgare och har besökt kedjan på Järntorget många gånger. För att vara just en kedja är Bishops arms märkbart genuin och skiljer ut sig radikalt från till exempel rikstäckande konkurrenten O’Learys. Här jobbar personal som brinner för det som serveras. I alla fall i öltapparna. Maten har inte precis imponerat under de drygt 20 år som jag varit stamgäst. Eller rättare sagt: Det har inte funnits något veganskt över huvud taget.

Men så började det röra på sig för några år sedan. Efter den där trevliga panerade tofun i Malmö började önskemålen trilla in hos Bishop på Järntorget. Vi var flera som tröttnat på att röra oss i de vegantäta kvarteren kring Långgatorna, men inte kunna mätta magen på ett av de bästa plejsen.

Det startade med en avokadomacka som blev en ordentlig besvikelse. Det fortsatte med ett gott försök till dubbelburgare toppad med lökringar. För tio år sedan hade denna varit värd sin vikt i guld. I dag är veganerna mer kräsna och sviker på två röda sekunder om maten inte är top notch. Och det var den inte. Lite torr och lite för ordinär. Då bytte man ben totalt och erbjöd en varm sallad med grillat blomkålshuvud. Nä. Inte kul.

Men nu har man hittat hem och runt om i landet serveras veganskt i alla möjliga former. Några nedslag på menyer i slumpvist utvalda städer: Karlstad serverar blomkålssoppa och bönburgare. Piteå har rösti med tångkaviar och vegansk crème fraîche samt grillad rotselleristek. Skövde erbjuder falafel med friterad grönkål, svarta vinbär och aqua fabasky. Ja, det fortsätter i evighet.

Men denna måndagskväll väljer vi Bishops arms Plaza på Västra hamngatan i Göteborg. Vi sviker Järntorgets chilibiffar och Avenyns surdegstoast och brownie. Jag har nämligen siktet inställt på Plazas version av tofu ’n’ chips. Den beskrivs som friterad tofu, kaprismajonnäs, citron och pommes frites. Mitt sällskap väljer rätt nummer två: bönburgare, srirachamajonnäs, tomat, sallad och pommes frites.

Fish ’n’ chips är en klassisk brittisk pubrätt, men en vegansk version är inte lika förekommande i Sverige
Fish ’n’ chips är en klassisk brittisk pubrätt, men en vegansk version är inte lika förekommande i Sverige. Nu syns den allt mer på kedjan Bishops arms. Foto: Jenny Luks

Självklart är min ambition att jämföra Plazas friterade tofu med den jag inmundigade i Malmö. Malmötofun var en klart godkänd rätt, med krispig panering och en lätt currydoftande remouladsås. Nu tänker jag att kaprismajjo – funkar det verkligen? Svaret visar sig vara nja. Funkar någonsin kapris kan man fråga sig. Jag är inte kaprisens främste riddare, men jag tycker ändå att den passar särdeles dåligt i en majonnäs.

Den friterade tofun vinner inte kampen mot Malmö. Paneringen känns lite slarvig och degig, och själva tofun smaklös och mjuk. Det är en hyfsad rätt men med stor förbättringspotential. Jag tjuväter givetvis på sällskapets burgare. Den är lite svårtolkad. Ytan har en tydligt grillad smak men smeten är just smetig och alldeles för slät. Detta känns inte genomlagat och dessutom svårt att identifiera. Är detta bönor alltså?

Ett stort plustecken till dippen som serveras i en skål bredvid. Faktiskt exemplariskt bra burgerdressing. Måltiden är okej, men inte mer. Ambitionen och hela utvecklingen av kedjans utbud ger en extra halvpoäng.

Bishops arms Plaza
Västra hamngatan 3, Göteborg

Priser:

Bönburgare med pommes frites: 185 kronor
Friterad tofu med pommes frites: 189 kronor

Betyg:

3/5