Zoom

Nytt förslag oroar journalister i Slovakien

Chefredaktören på tidningen Dennik N är kritisk till det nya förslaget att journalister ska anlitas av myndigheter för att gräva fram korruption.

Förslaget om att undersökande journalister i Slovakien ska få statliga pengar för att gräva fram korruption bland myndigheter och andra statliga organ har mött kritik.

Det konservativa oppositionspartiet Olano segrade i det slovakiska parlamentsvalet i slutet av februari. Olanos kampanj har till stor del fokuserat på att bekämpa korruption och har eldats på av vreden i landet efter morden på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova för två år sedan.

Slovakiens nya premiärminister Igor Matovic förklarade i förra veckan att undersökande journalister är bäst lämpade att kontrollera hur offentliga medel används. Han har föreslagit att journalister ska få statliga pengar för att gräva fram korruption bland myndigheter.

Förslaget kritiseras dock starkt av landets journalistkår som menar att det skulle äventyra journalisters oberoende och bli ett sätt för politiker att dra sig undan sitt ansvar för att få bort korruptionen. Enligt dem borde den tillträdande premiärministern i stället fokusera på att införa lagar som säkerställer att de kan utföra sitt jobb på ett mer effektivt och säkert sätt.

– Det är trevligt att Igor Matovic tänker på oss, och denna idé kanske lagts fram i all välmening, men det är vägen till helvetet, säger Arpad Soltesz, chef för Investigative Centre of Jan Kuciak, till IPS.

Några timmar efter att Igor Matovic valts till premiärminister meddelade han att han vill skapa en särskild enhet för att få bort korruptionen inom den offentliga sektorn. Han föreslog att undersökande journalister skulle anställas för att utreda korruption i regeringen, departementen, regionala myndigheter och statliga organ. Varje år skulle tio miljoner euro avsättas för arbetet och en journalistorganisation skapas som skulle besluta om hur medlen ska användas.

Politiker i korruptionsskandaler

Slovakien har haft problem med flera stora korruptionsskandaler de senaste åren, och några av dem har involverat högt uppsatta politiker. När Jan Kuciak och hans flickvän mördades i hemmet öster om huvudstaden höll han just på med en granskning som avslöjade kopplingar mellan det regerande partiet Smers politiker och den italienska maffian.

Journalister i landet är kritiska och menar att med det upplägg som förslaget har skulle mediernas oberoende kunna ifrågasättas.

Marek Vagovic som är chef för avdelningen för undersökande journalistik vid nyhetssajten Aktuality.sk, som Jan Kuciak arbetade för när han mördades, skriver i ett inlägg på Facebook: ”Eftersom en av grundpelarna för anständiga medier är oberoendet är det inte lämpligt att ta emot ekonomiskt stöd från regeringen/staten. Inte i dag, inte i det förflutna, inte i framtiden… det kan minska allmänhetens förtroende för oss”.

Matus Kostolny, chefredaktör för tidningen Dennik N skriver i sin tidning: ”undersökande journalister kan avslöja dussintals skandaler, men de har ingen möjlighet att avslöja allt och till skillnad från staten har de inte möjlighet att undersöka, få tillgång till och använda dokument på det sätt som polis, åklagare och säkerhetspolisen kan. Det är frestande att överlämna ansvaret till journalister, men det är premiärministern och dess koalitionspartner som måste ha ansvaret för att regeringens arbete fungerar väl”.

En minnesceremoni i februari i år i Kosice i slovakien för Jan Kuciak and Martina Kusnirova
En minnesceremoni i februari i år i Kosice i slovakien för Jan Kuciak and Martina Kusnirova. De skjöts i sitt hem för två år sedan, samtidigt som Jan Kuciak arbetade med en granskning. Foto: Roman Hanc/TT

Personer som har ledande positioner på slovakiska tidningar har uppmanat den tillträdande premiärministern att i stället koncentrera sina insatser på att göra det lättare och säkrare för journalister att undersöka korruption.
Före hans död hade Jan Kuciak berättat för polisen att han hade blivit hotad av den framträdande affärsmannen Marian Kocner som han hade skrivit om. Marian Kocner greps senare och är misstänkt för inblandning i mordet på Jan Kuciak.

Under senare år har journalister svärtats ner offentligt och angripits av politiker, främst gäller det politiker från partiet Smer och dess ledare Robert Fico.

Lokala journalister säger att dessa upprepade attacker från Robert Fico och andra – Robert Fico har kallat journalister för ”anti-slovakiska prostituerade” och ”idioter” bland annat – har skapat ett fientligt klimat som bland annat tagit sig i uttryck i våldshandlingar mot journalister och lett fram till mordet på Jan Kuciak.

De menar att Slovakiens premiärminister Igor Matovic måste se till att politikerna i hans regering inte gör samma sak.

Peter Bardy som är chefredaktör för nyhetssajten Aktuality.se skriver i ett inlägg på Facebook: ”Vi tackar Igor Matovic för hans välmenta idé men i stället för en fond så skulle vi välkomna ett klimat där vi har möjlighet att göra vårt arbete utan att angripas av politiker som gör oss till måltavlor för hatattacker”.
Lokala journalister vill också se förändringar av lagar som ibland gör deras arbete omöjligt.

Nuvarande lagar om ärekränkning gör det möjligt att döma medier till höga böter för artiklar som berör individer eller organisationer. Kritiker menar att dessa böter kan driva medier i konkurs, vilket också kan fungera avskräckande och få dem att inte publicera artiklar om korruptionsanklagelser.
Samtidigt berättar journalister ofta att de inte fullt ut kan undersöka felaktig användning av offentliga medel.

”Departementen döljer information och använder sig av undantag i lagen eller hänvisar till affärssekretess. Detta måste förändras,” skriver Zuzana Petkova, från organisationen Zastavme Korupciu (Stoppa korruptionen) i tidningen Dennik N.

Igor Matovic har försvarat sitt förslag och säger att han inte ser någon anledning till att en fond skulle påverka journalisters oberoende. Han hänvisar till att public service-företaget RTVS är finansierat av statliga pengar.
Men i upptakten till valet kritiserade hans eget parti RTVS för brist på oberoende och hävdade att de censurerade negativ rapportering kopplad till den avgående regeringskoalitionen.

Medieaktörer negativa

Det är oklart om premiärministern kommer att kunna genomföra sina planer. Det verkar som att det finns ett försiktigt stöd i koalitionsregeringen som han ska leda, men det är svårt att se hur det skulle fungera, med tanke på bristen på stöd från den slovakiska journalistkåren.

– Ingen bland de seriösa medieaktörerna är positiv till förslaget. Vi säger tack men nej tack. Journalistiken ska förbli oberoende, säger Arpad Soltesz, chef för Jan Kuciak Centre for investigative Journalism.