Radar · Nyheter

Krigsbrott i Afghanistan ska utredas

Beslutet att utreda krigsbrott kom efter att USA och talibanerna undertecknat ett fredsavtal.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag ska inleda en utredning om eventuella brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Afghanistan. Alla sidor i konflikten kommer att utredas, rapporterar Al Jareera.

En utredning av grova brott begångna under kriget i Afghanistan ska inledas av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Alla parter, talibanerna, Afghanistan och USA, ska utredas för eventuella brott mot mänskligheten och andra krigsförbrytelser.

– ICC:s kammare för överklagande anser att det är lämpligt att inleda en utredning, sa Piotr Hofmanski, domare i ICC.

Beslutet kom efter att USA och talibanerna signerade ett fredsavtal med målet om att få ett slut på konflikten. Afghanistan ingår inte i avtalet, men förhoppningen är att samtal mellan talibanerna och Afghanistans regering ska kunna inledas. Inom 14 månader ska utländska trupper dra sig ur landet, om avtalet följs.

Den afghanska civilbefolkningen har lidit stora förluster under kriget, som fortfarande pågår. Al Jazeera berättade i december i fjol om Masih Ur-Rahman som förlorade sju barn och sin fru i en amerikansk attack. Fyra andra barn, släktingar till familjen, dog också i luftangreppet.

Andra gången gillt

Den internationella brottmålsdomstolen har tidigare avvisat att inleda en undersökning om potentiella krigsförbrytelser i Afghanistan. Motiveringen då Fatou Bensouda, ICC:s chefsåklagare, 2017 ville att domstolen skulle starta en utredning var att parterna sannolikt inte skulle vara samarbetsvilliga, något som försvårar arbetet. Bensouda lade redan då fram bevis från förundersökningen på att krigsbrott kan ha förekommit i Afghanistan, något domaren Piotr Hofmanski noterat.

Enligt ICC:s chefsåklagare Bensouda finns det anledning att utreda om det förekommit krigsförbrytelser mellan åren 2003 till 2014. Massmord av civila begångna av talibanerna, afghanska myndigheters tortyr av fångar och i viss utsträckning även av USA:s styrkor och CIA är bland de eventuella brotten.

USA är inte en del av den Internationella brottmålsdomstolen, vars uppgift är att ställa de individer som är ytterst ansvariga för de grova brotten till svars. Ingen amerikan kommer med andra ord dömas för eventuella krigsförbrytelser i Afghanistan. Donald Trump införde i fjol även reserestriktioner för personer anställda av ICC.

Men att en utredning inleds och eventuella brott identifieras kan ändå vara bra både för offer och för ICC:s trovärdighet. Afghanistan är däremot medlemmar av ICC.