Radar · Politik

Ungern kallar upp nordiska ambassadörer

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto.

Sluta sprida lögner och falska nyheter, manar Ungerns utrikesminister Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Nordisk oro för demokratin och rättsstatsprinciperna leder nu till formella bannor i Budapest.

”Naturligtvis kommer de fem ländernas ambassadörer att kallas upp till utrikesdepartementet i morgon”, skrev utrikesminister Peter Szijjarto i ett ilsket inlägg på sin Facebooksida i söndags.

Orsaken är ett brev som de nordiska utrikesministrarna tillsammans skickat till Europarådets generalsekreterare, med anledning av de extra nödbefogenheter som Ungerns regering fått under coronakrisen.

Premiärminister Viktor Orbán och hans ministrar har bland annat fått rätt att styra med dekret på obestämd tid, utan att behöva förankra sina beslut i parlamentet.

Beslutet har väckt oro och skarp kritik, framför allt utanför landets gränser.

Även i ett nödläge måste rättsstatsprinciperna gå först”, heter det i det nordiska brevet till Europarådet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den ungerska regeringen anser dock att kritiken är både överdriven och falsk.

”Lögner om byggande av en diktatur och oändlig och gränslös makt och så vidare”, skrev utrikesminister Szijjarto i söndags.

”Låt oss göra en sak klar: Ungern är en mer än tusenårig nation som inte har bett om någon patetisk och hycklande handledning. Lita på att vi, det ungerska folket, kan besluta om vad vi vill och inte vill”, skrev ministern i sitt Facebookinlägg.