Radar · Politik

Stor krigsövning till havs trots corona

I dag, den 11 maj, startar Swenex 20 en tio dagar lång nationell övning.

Försvarsmakten bestämde sig tidigare i år för att ställa den stora krigsövningen Aurora 20 på grund av spridningen av coronavirus. Men istället startade i dag Swenex 20, med omkring 2 000 deltagare från marinens samtliga förband.

I dag startar försvarsmaktens krigsövning Swenex 20, som är tio dagar lång och kommer pågå kring Göteborg och södra Bohuslän, Hanöbukten, södra Östersjön och Stockholms södra skärgård. Marinens samtliga förband kommer att delta, cirka 2 000 personer. Omkring 15 större fartyg, ett 80-tal mindre båtar, helikoptrar samt flyg ingår i övningen.

Till skillnad från den inställda Aurora 20 kommer eventuella internationella inslag […] att ske i mycket begränsad omfattning”.  Det var i april i år som Försvarsmakten beslöt att skjuta upp Aurora 20, med 25 000 deltagare, på grund av coronapandemin.

När det gäller risken för spridning av covid-19 säger Försvarsmakten att de vidtagit en rad säkerhetsåtgärder. Till TT uppger Försvarsmakten att en del av deltagarna finns ombord på fartygen, så de är isolerade från andra och på fartygen tar man inte emot besökare och byter inte besättningsmedlemmar.

– Vi har ett uppdrag att kunna hålla säkerheten och verka för att bevara vår demokratiska frihet. Det innebär att vi måste kunna bedriva verksamhet även under lite tuffare perioder, säger Michaela Linge, kommunikationschef på Sjöstridsskolan till TT.

Nätverk mot militärövningar

I dag drog också Nätverk mot Aurora 20 igång sin kampanj på sin Facebook-sida. I ett pressmeddelande skriver nätverket att de kräver ”att Aurora 20 och framtida liknande övningar ställs in. Genom denna kostsamma militärövning knyts Sverige allt närmare till militäralliansen Nato på bekostnad av en allt snävare alliansfrihet som har tjänat Sverige väl i 200 år.”

Fakta: Krigsövningen Swenex 20

• Den 11-21 maj genomför marinen övningen Swenex 20, med omkring 2 000 deltagare.
• Övningen berör främst områden kring Göteborg och södra Bohuslän, Hanöbukten, södra Östersjön, och Stockholms södra skärgård. Omkring 15 större fartyg, ett 80-tal mindre båtar, tung och lätt helikopter samt flyg ska delta.
• Syftet är främst att öva den marintaktiska ledningen.
Källa: Försvarsmakten/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV