Radar · Nyheter

Över 200 demonstranter gripna i Hongkong

Över 200 demonstranter greps av polis natten till måndagen i Hongkong.

Myndigheter i Hongkong har gripit 230 personer efter söndagens demonstration mot den sittande regeringen. Det är det första större gripandet sedan landet införde strikta skyddsåtgärder för att hindra smittspridning av det nya coronaviruset.

I Hongkong firades på söndagen mors dag och demonstranter tog på vissa håll tillfället i akt för att kräva den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lams avgång.

Demonstrationerna började som allsång i olika gallerior men spred sig sedan ut till gatorna.

Hundratals kravallpoliser mötte där demonstranterna som bröt förbudet mot folksamlingar på mer än åtta personer, ett lagbrott som motiverade de flesta gripandena.

Andra skäl uppgavs vara våld mot tjänstman samt att personer inte kunnat identifiera sig. Utöver detta greps en 22-årig man med material som polisen uppger var avsett för att tillverka brandbomber.

Blödande demonstranter

På en videoinspelning som tycks ha filmats i bostadsområdet Mong Kok syns kaotiska scener med blödande demonstranter och kravallpolis som knuffar bort närvarande journalister, pepparsprejar demonstranter och trycker ner folk på marken.

18 personer skadades så pass allvarligt i sammandrabbningarna att de var tvungen att uppsöka sjukhus.

Förra året pågick inte sällan våldsamma protester i Hongkong i sju månader i följd. Miljoner människor samlades på gatorna och drabbade samman med polis.

Sedan oroligheterna bröt ut har över 8 000 människor frihetsberövats, 17 procent av dessa uppskattas vara gymnasieelever.

Massgripandena, i kombination med rädsla för coronasmittan, har lett till en period av lugn men nu har landets strikta coronaåtgärder ånyo tänt missnöjets gnista.