Radar · Politik

Kritik mot MP-politiker som försvarar flygstöd

Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren tar tåget till Bryssel och Strasbourg.

Ekonomiskt stöd till flygbranschen är självklart. Det ställningstagandet från Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren ledde till svidande kritik i sociala medier.

Statliga stöd regnar just nu över krisande flygbolag, däribland den skandinaviska jätten SAS. I måndags meddelades att svenska och danska staten garanterar 90 procent av ett 3,3 miljarder stort lån till bolaget.

När Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke i torsdags publicerade en film i sociala medier var budskapet att stöden är nödvändiga under coronakrisen, men borde villkoras med miljökrav.

– Det är självklart att vi ska gå in med ekonomiskt stöd till flygbranschen och andra branscher som har det väldigt tufft, säger Pär Holmgren filmen som spelats in på Bryssels flygplats.

– Frankrikes regering har gjort det geniala, genom att ställa krav på Air France att de ska bli världens mest miljövänliga flygbolag, fyller Alice Bah Kuhnke i.

Främst bland Pär Holmgrens följare lät kritiken inte vänta på sig.

”Funderar på om det går att polisanmäla filmen för greenwash. Ordet miljövänlig kan väl knappast kopplas till flygplats?” skriver en av dem på Holmgrens Facebooksida. ”Trovärdigheten försvann. MP stöttar flyget!”, skriver en annan.

Dagen efter svarade Pär Holmgren på kritiken och poängterade då att flyget måste minska, men höll fast vid sitt försvar av de statliga stöden.

”Den poäng vi försöker göra är att omställningen från flyg till tåg bör göras på ett ordnat sätt och inte genom en pandemi. Ansvar måste tas för alla de människor som riskerar arbetslöshet just nu”, skriver han.