Glöd · Ledare

Den falska sekretessen

Under en krissituation som den vi befinner oss i nu är det viktigt att det går att lita på institutioner. Att myndigheter, kommuner och vårdenheter lämnar relevant och viktig information utan att mörka eller skyla undan. Hela vår strategi för att möta coronaviruset bygger på att vi kan ha den tilliten.

Ändå är det vissa som väljer att mörka och gömma undan. Ett av det märkligaste sätten man väljer att gömma undan information är genom att hävda patientsekretess. Något som regleras i Offentlighets- och sekretesslagen. Första stycket i första paragrafen i 25 kapitlet låter så här:

”Sekretess gäller inom hälso- och sjukvården för uppgift om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.”

När det för några veckor sedan uppmärksammades att 27 av 96 boende på äldreboendet Berga Vård gått bort under bara ungefär en månad var det också just patientsekretessen vd:n Sakarias Mårdh hänvisade till när han i radion konstaterade att han inte kunde bekräfta eller dementera antalet döda. ”Men varje dödsfall är tragiskt”. Att en vd för ett privat bolag agerar så där får kanske inte jättemånga att höja på ögonbrynen. Men han är inte ensam. 

Tvärtom, situationen i Sörmland är än mer absurd. När Ekuriren begärde ut uppgifter om hur många som var smittade inom äldreomsorgen avslog 8 av 9 kommuner deras ansökan, först med hänvisning till patientsekretessen och sen med hänvisning till att informationen inte fanns. Sen visade det sig att informationen visst fanns och sammanställdes. Men att kommuncheferna valt att fatta beslut om att inte skicka in uppgifterna, för att det inte ska hamna i media. När SVT senare frågar Johan Lindström som är förvaltningschef i Eskilstuna, svarar han lite annorlunda, han menar att det man inte vill lämna ut är information om hur många smittade det finns på olika boenden. Återigen med hänvisning till patientsekretessen.

Flera tjänstemän i Sörmland är nu JO-anmälda. Men de är inte ensamma. Tvärtom har man på flera andra håll valt att inte lämna ut information om hur sjukdomen spridit sig. I Gävleborg var det först i mitten på förra veckan de började lämna mer detaljerade uppgifter än antalet döda i Gävleborg som helhet, med hänvisning till just patientsäkerheten.

Att man utifrån den paragrafen kan känna sig obekväm med att bekräfta att en enskild individ dött i en viss sjukdom är kanske förståeligt. Men när man inte kan uttala sig om hur många som är sjuka, hur många som har dött på ett boende i Solna eller ens i hela Hälsingland blir det oerhört märkligt.

Det är bra att det finns en långtgående sekretesslagstiftning. Men den får inte bli en ursäkt för att gömma undan nödvändig information från brukare och medborgare. Därför är det bra att tidningarna i Sörmland agerar och anmäler. Och det är bra att det kommer upp till debatt. Nästa gång någon slår ifrån sig och vägrar svara med hänvisning till patientsekretessen, ifrågasätt.

Tjänstemännen vid Region Gävleborg har svängt och informerar numera på kommunnivå.

Alice Bah Kuhnkes och Pär Holmgrens film till flygets lov var bara pinsam.