Radar · Miljö

Bred uppslutning bakom radikala miljöförslag i Storbritannien

Fler tar cykeln i pandemins London.

Den brittiska regeringen vill satsa drygt tre miljarder kronor på cykelvägar och filer för el-skotrar. Men för att inte komma tillbaka till samma utsläppsnivåer som innan coronan, behövs genomgripande förändringar. Och det kräver nio olika miljö- och transportrörelser i ett gemensamt upprop.

En åtgärd för att förhindra spridning av coronavirus och få människor att välja bort kollektiva transportmedel, är Storbritanniens planerade satsning på cykelvägar och filer för el-skotrar i landet. Det berättar tidningen The Guardian.

I Italien undersöker forskare för att se om det är möjligt att luftföroreningar kan transportera coronavirus över längre avstånd och därmed öka antalet smittade.

Andra forskare har tidigare lyft att luftföroreningar kan spela en stor roll när det gäller dödstal och covid-19, eftersom hjärta och lungor kan försvagas av smutsig luft.

”Det skulle vara helt absurt om vi, efter de enorma ansträngningar som har gjorts för att rädda tusentals liv från covid-19, tillät att förödande giftiga föroreningar får skörda tusentals fler offer” står det bland annat i brevet från den breda uppslutningen av miljö- och transportorganisationer.

Greenpeace UK och Cycling UK är två av de nio verksamheter som står bakom det öppna brevet till landets regering och olika beslutsfattare på nationell och regional nivå i Storbritannien.

Säljstopp på bilar

Vad är det då som brevskrivarna kräver? De vill till exempel ha bostadsområden med mindre trafik och att promenader och cykling ska prioriteras längs huvudvägarna.

De vill se bredare trottoarer, skyddade cykelleder och pollare i vägbanor som begränsar trafiken i bostadsområden och på shoppinggator.

Den breda konstellationen av miljö- och transportrörelser vill också att det blir rejäla hastighetsbegränsningar i bebyggda områden och att 
 försäljningen av nya bensin- och dieselbilar förbjuds senast 2030.

Restriktioner och den nedstängning som infördes för att hantera coronaspandemin i Storbritannien har lett till en stor minskning av vägtrafiken. Det har gjort att luftföroreningar har minskat med upp till 60 procent i flera delar av Storbritannien, enligt The Guardian.

Den breda grupp av miljö- och transportrörelser som har undertecknat brevet är: Greenpeace UK, Cycling UK, CPRE, Cycling UK, The Environmental defence fund, Global action plan, Living streets, Possible, Transport action network och Transport and environment.