Energi · Bak

Vi kräver en kung i folkdräkt!

BAK har skapat en namninsamling ”Vi kräver en kung i folkdräkt!”.

Hej BAK! Jag har en fråga: Alltid då kungafamiljen uppträder i folkdräkt är det bara damerna, drottningen och prinsessorna, som bär folkdräkt medan männen, kungen, prinsen och prinsessgemålerna har mörk kostym. Varför bär inte de manliga folkdräkten? Borde inte det tillhöra vett och etikett att samtliga bär folkdräkt? /Hälsningar från en förargad Kent

Hej Kenta!
Det är vi också förargade över. Vi tog kontakt med de kungliga lakejerna på slottet och de svarade oss ”att männen i kungafamiljen inte bär folkdräkt/hembygdsdräkt beror på att någon manlig motsvarighet till den svenska kvinnodräkten inte finns”. 

Dessutom tillade de, ”att enligt grundlagen får varken kungar eller prinsar välja hembygdsdräkt från sina födelseorter för då blir det sura miner från andra socknar, åtminstone för kungens del då statschefen är en samlande symbolen för hela nationen, enligt grundlagen”. Men det finns en ”manssverigedräkt”! Enligt vår källa skapades en manssverigedräkt redan på 1970-talet. 

Kent, misströsta ej! Tillsammans fixar vi det här. BAK har skapat en namninsamling för vår sak: ”Vi kräver en kung i folkdräkt!” på skrivunder.com.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV