Radar · Politik

USA har öppnat konsulat på Grönland

USA har öppnat konsulat i Nuuk på Grönland.

USA har öppnat konsulat i Nuuk på Grönland för första gången sedan 1953.

– Konsulatet är ett positivt tecken på det nära samarbetet mellan USA och Grönlands och Danmarks regeringar, säger Carla Sands, USA:s ambassadör i Danmark,

USA fick i december grönt ljus av den danska regeringen att öppna konsulatet. Invigningen skedde i närvaro av diplomaten Sung Choi, som ska leda beskickningen, på onsdagen, rapporterar grönländska KNR.

Tidigare under förra året hade både statsminister Mette Frederiksen och den grönländska autonoma myndigheten avvisat USA:s president Donald Trumps förslag om att köpa ön av Danmark.

Grönland har en hög grad av självstyre, men utrikespolitiken styrs av Danmark. Grönland är också mycket beroende av danska subventioner.

Ön är rik på naturresurser som olja, gas, guld, diamanter, uran och zink. Grönland har blivit militärt och strategiskt mer viktigt för Washington, inte minst med tanke på Rysslands och Kinas ekonomiska och militära satsningar i Arktis.

I slutet av april meddelade de grönländska myndigheterna att de hade fått motsvarande 122,5 miljoner kronor i ekonomiskt stöd från USA.