Glöd · Debatt

”Jobba stenhårt – stoppa Preemraffs utbyggnad”

”Preem, tillsammans med annan miljöförstörande industri, har ett stort ansvar för att cirka 7 600 invånare i Sverige varje år dör i klimatrelaterade sjukdomar” skriver Extinction rebellion.

DEBATT ”Vi ska jobba stenhårt.” Så sa statsministern till Greta Thunberg (DN 14 mars 2019).

Det råder vetenskaplig konsensus om att de klimatförändringar vi ser i dag är orsakade av människans utsläpp av växthusgaser. Ny forskning visar att vi bara har 6–8 år på oss. Vi börjar närma oss en förtvivlad situation. I detta läge ansöker Preem om att utöka sina utsläpp med 60 procent jämfört med i dag. Det skulle göra Preem till den största utsläpparen i hela landet. Preem, tillsammans med annan miljöförstörande industri, har ett stort ansvar för att cirka 7 600 invånare i Sverige varje år dör i klimatrelaterade sjukdomar (Umeå Universitet 2018).

Satsningen skulle i verkligheten göra det omöjligt för Sverige att uppfylla sina klimatmål och Parisavtalet. Enbart Preems utsläpp skulle fylla hela den kvot Sverige har år 2045.

Vi uppmanar regeringen att stoppa Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil och att avveckla det fossila. Det är inte möjligt att genomföra en omställning till ett fossilfritt samhälle och samtidigt tillåta utbyggnaden av infrastrukturen för fossila bränslen. Miljöbalken är tydlig:

”människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan”, ”mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas”.

Något annat än ett nej till utbyggnaden kan inte vara möjligt. Det är ju regeringens ansvar att förhindra att Sverige tar ett historiskt steg i helt fel riktning. Hur var det han sa nu, statsministern: ”Vi ska jobba stenhårt” …

De som arbetar i fossil verksamhet ska inte behöva ta konsekvenserna av en avveckling. Samhället måste börja ta ansvar omför att skapa nya hållbara arbeten och en hållbar ekonomi.

Vi kräver att regeringen

• stoppar Preems utbyggnad i Lysekil

• startar avvecklingen av den fossila industrin

• stödjer utvecklingen av hållbara arbeten och hållbar ekonomi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV