Radar · Nyheter

EU: Öppna gränserna den 15 juni

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

Öppna gränserna inom EU redan från måndag, manar EU-kommissionen i en ny framstöt till medlemsländerna.

– Läget förbättras, anser inrikeskommissionären Ylva Johansson.

Även om det är upp till varje EU-land att själva bestämma om sina gränser rekommenderar kommissionen ett fritt resande redan från och med måndag.

– Mitt budskap är att man bör öppna upp så fort som möjligt. Nu har vi nått en situation där läget verkligen förbättras i alla medlemsländer, säger gränsansvariga Johansson på en presskonferens i Bryssel.

Hur kommissionen ska få alla att lyssna till uppmaningen återstår dock att se. Flera länder har redan uttalat att man ännu inte tänker öppna för exempelvis resor från Sverige, med hänvisning till smittspridningsläget.

Behöver mer tid?

Johansson öppnar emellertid för att ”vissa länder” kan behöva ”en eller fler veckor på sig” att anpassa sig.

– Jag förstår att om vi på en torsdag föreslår att man ska öppna från måndag så är det svårt för många myndigheter. Men vi ser också att många länder håller på att samordna sig kring den 15 juni, säger Johansson.

– Det viktigaste datumet är att alla inre gränser behöver tas bort innan vi öppnar de yttre, säger den svenska kommissionären.

Lista sätts upp

När det gäller de yttre gränserna manas till en gradvis öppning för icke nödvändiga inresor från länder utanför EU och Schengensamarbetet från den 1 juli.

Redan från det datumet anser EU-kommissionen att det går att lyfta stoppet när det gäller Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien.

För övriga länder hoppas kommissionen kunna ta fram en gemensam lista tillsammans med EU:s medlemsländer.

– Förhoppningsvis kan den listan bli längre och längre, men det måste ske gradvis, säger Ylva Johansson på presskonferensen.