Radar · Integritet

Anmälde inte vargjakt – misstänks för tjänstefel

Två tjänstemän vid länsstyrelsen i Västerbotten misstänks för grovt tjänstefel, efter att de inte polisanmält händelser där en varg sköts utanför det angivna jaktområdet.

Två tjänstemän vid länsstyrelsen i Västerbotten misstänks för grovt tjänstefel sedan de inte polisanmält att en varg skjutits i Norrbotten utanför det angivna jaktområdet, skriver tidningen Svensk Jakt.

Vargen ska i januari i år ha skjutits från helikopter. Den sköts, enligt uppgifter i en databas med rovdjursinformation som tidningen tagit del av, fem kilometer in i Norrbotten vilket låg utanför gränsen för området som angivits för skyddsjakten. Trots detta polisanmälde länsstyrelsen inte händelsen.

Sedan tidigare misstänks en person för jaktbrott. Miljöåklagare Åse Schoultz bekräftar nu för tidningen att ytterligare två personer är delgivna misstanke om tjänstefel, grovt brott.

Vargen som sköts var en av tre vargar med finsk-ryskt ursprung som rört sig i Västerbottens och Norrbottens län, och den har betraktats som genetiskt viktig.

Bakgrunden till att skyddsjakt inleddes var att just denna varg inte helt säkert varit tillräckligt länge i Sverige för att kunna sövas och flyttas till ett annat område, där den inte ställde till med lika stora problem för rennäringen.

Invandrade vargar måste vara i Sverige i minst fyra månader innan de kan flyttas, ett slags karantän för att se om djuret bär på smittsamma sjukdomar.