Radar · Integritet

Amazon stoppar ansiktsigenkänning för polisen

En polis i Hillsboro i delstaten Oregon i USA visar hur man använt ansiktsigenkänningsteknik för att identifiera en man som fångats på övervakningskamera genom att matcha hans ansikte mot bilder i polisens arkiv.

Amazon stoppar polisiär användning av företagets teknik för ansiktsigenkänning under ett år, i väntan på statlig reglering. Beslutet kommer efter en längre tids debatt där kritiker bland annat uttryckt oro för att felaktiga matchningar kan leda till att oskyldiga grips.

Frågan har fått nytt liv under protesterna efter George Floyds död då aktivister befarat att tekniken kan användas på ett orättfärdigt sätt mot demonstranter.

Kritikerna har bland annat lyft fram en tidigare studie som pekat på att Amazons tjänst ”Rekognition” haft svårt att identifiera kön för individer med mörkare hudfärg. Företaget har ifrågasatt resultatet av studien.

Nu säger sig Amazon ha uppmanat politiker i USA att få till regelverk som kan försäkra att företagets tjänster används på ett etiskt sätt.

”Vi hoppas att detta ettåriga moratorium kan ge kongressen tillräckligt med tid att införa lämpliga regler, och vi står redo att hjälpa till om det efterfrågas”, skriver Amazon i ett uttalande.

Konkurrenten IBM meddelade i måndags att företaget helt slutar erbjuda ansiktsigenkänningstjänster. Microsoft har stoppat viss försäljning av sina tjänster och ställt sig bakom reglering.

Nicole Ozer, vid medborgarrättsrörelsen ACLU:s avdelning i norra Kalifornien, välkomnar besluten men efterfrågar mer långtgående åtgärder.
”Ansiktsigenkänning ger stater en oöverträffad förmåga att spionera på oss”, skriver Ozer i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV