Radar · Migration

Rekordmånga flyktingar korsade Engelska kanalen

Sjöräddningen återvänder till hamnen i Kent efter att ha räddat flyktingar från en liten båt i Engelska kanalen.

Under fredagen korsade 102 flyktingar engelska kanalen i sammanlagt sex båtar. Samtidigt frihetsberövade fransk polis 30 personer på den franska sidan av kanalen. ”Vi hanterar olagliga migrantkorsningar på alla fronter”, säger Brandon Lewis, Storbritanniens säkerhetsminister, till BBC.

Nästan 1900 flyktingar korsade Engelska kanalen från norra Frankrike i fjol. Nyligen rapporterades det att den första båten avgått från Belgiens kust, som ligger mycket längre bort och därför inte är att föredra att åka från.

Under torsdagen räddades över 90 flyktingar, enligt det brittiska inrikesministeriet. Då var det ett rekord – som snabbt slogs i och med de 102 flyktingarna som påträffades i kanalen under fredagen. Sju av de 102 personerna, som kom från Afghanistan, Iran, Irak, Pakistan och Syrien, sa att de var minderåriga. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att alla som anländer ska skickas tillbaka. De som korsar kanalen har kallats för olagliga migranter. Men i själva verket visar statistik dels att mycket få skickas tillbaka, och att de som sätter sig i båtarna som avgår från den franska kusten i hög grad har skyddsskäl och därför beviljas asyl i Storbritannien.

Har skyddsskäl

Av de 1900 flyktingarna som anlände med båt till Storbritannien i fjol var det bara 125 som skickades tillbaka till Frankrike eller deporterades till något annat land, enligt BBC. De flesta går igenom den vanliga asylprocessen i landet och många beviljas skydd. Av de som anländer i båt till Storbritannien är många från Iran, och iranier beviljades i fjol uppehållstillstånd i första instans i 63 procent av fallen. Ännu fler efter att ha överklagat det negativa beslutet.

Oavsett vilket är tonen fortsatt hård. Den brittiska säkerhetsministern Brandon Lewis sa efter att de 102 flyktingarna anlänt till BBC:

– Vi har extra patruller på franska stränder, drönare, specialfordon och övervakningsutrustning som ska användas för att stoppa små båtar från att lämna europeiska hamnar och vi stödjer säkerhetsförbättringar och ökar delningen av underrättelseinformation i Belgien och Frankrike.

I fjol anlände 48 procent av båtflyktingarna till Storbritannien, i år är motsvarande siffra 25 procent. 75 procent av de som försöker nå Storbritannien i år stoppas alltså – och tvingas tillbaka till norra Frankrike, där levnadsförhållandena är inhumana. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV