Radar · Nyheter

Helgjobb med heltidslön på sjukhus

Sjukhusen i Västmanland sparar pengar på att låta sjuk- och undersköterskor få jobba helg för heltidslön.

Både få tillräckligt med personal och samtidigt spara pengar, det har sjukhusen i Västmanland lyckats med genom en helt ny giv som lovordas av anställda. Det rapporterar P4 Västmanland.

Undersköterskor och sjuksköterskor som får en heltidslön för att bara jobba på veckoslut. Låter det dyrt? Det har visat sig vara tvärtom.

På det här sättet sparar sjukhusen i Västmanland istället pengar. Hur då? Kostnader för övertid och hyrsjuksköterskor har minskat. Och samtidigt har sjukhusen fått anställda som trivs bättre med jobbet och livet.

Zamzam Yussuf Ali är undersköterska och en av dem som testat att jobba helger för heltidslön.  Hon säger att hon bättre hinner med sina barn då och får mer energi över till jobbet.

– Vi har många som känt att de vill gå ner i tid för att de inte orkar med att jobba heltid men när det här kom så tyckte de att det var toppen, säger Britt-Marie Hjalmarsson, enhetschef på blod, mag- och tarmavdelningen,  sjukhuset i Västerås, i intervjun med P4 Västmanland.

– Vi jobbar kreativt med att hitta anpassningar till schemat för att göra det hälsosamt, och veckoslutstjänsterna har varit en hit, säger Liselott Sjöqvist i radiointervjun, chef för akutsjukvården och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västmanland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV