Radar · Miljö

Havsforskningsrådet och SLU: Stoppa torskfisket

Borde lämnas i fred.

Torskarna i östra Östersjön och Kattegatt mår så dåligt att fisket bör stoppas helt, rekommenderar Internationella havsforskningsrådet och SLU.

– Torsken mår dåligt och det syns i både minskad tillväxt och hög naturlig dödlighet. I östra Östersjön så finns en koppling till förändringar i ekosystemet där dåliga syreförhållanden, dålig tillgång till byten och parasitangrepp påverkar, men det är inte helt klarlagt hur allt samverkar, säger Eddie Von Wachenfeldt, miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i ett pressmeddelande.

Stoppa torskfisket i östra Östersjön och Kattegatt helt under 2020 – det är rådet från SLU:s och Internationella havsforskningsrådets biologiska råd för förvaltning av bestånden och av hur mycket som kan fiskas. Även i västra Östersjön, Skagerrak och Nordsjön vill rådet se kraftigt minskade kvoter.

Även fisket av gråsej, havskräfta, kummel, rödspätta och rödtunga bör minskas i Skagerrak, Kattegatt och Öresund, enligt SLU:s årliga kunskapsöversikt Fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten, som görs på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

Nordhavsräkan i Västerhavet, makrillen i Nordsjön och braxen i flera stora sjöar har däremot haft en positiv beståndsutveckling, enligt rapporten – vilket inte bara är goda nyheter för djuren.

– Där bedömer vi att fisket kan ökas, säger Eddie Von Wachenfeldt.