Glöd · Ledare

Blåljuslagen – som gjord för maktmissbruk

Det brinner i ett hus, men när brandkåren kommer står det snorungar och kastar sten på den, och någon brinner inne. Någon är skadad och ambulansen kommer – och då blir ambulanspersonalen misshandlad eller ambulansen sönderslagen. Det är obegripligt, men det händer. Antagligen går det att begripa om man får veta mer, men oavsett om vi förstår ska det inte få hända.

Man skulle kunna tänka sig olika sätt att angripa problemet, och det mest effektiva kanske inte är att hota med fängelsestraff. Det är i allmänhet inte så effektivt, och någon som kastar sten mot brandbilar kollar nog inte lagboken först. Om de gjorde det skulle de upptäcka att det är olagligt och alltid har varit det.

Men från den 1 januari finns i alla fall en särskild lag mot så kallat blåljussabotage, och ett grovt brott mot den lagen kan ge livstids fängelse. Kriminologer och jurister är inte imponerade.

”Det låter som ett skämtprogram. Allt det här är redan kriminellt” säger Magnus Hörnqvist, lektor vid Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet. Sverker Jönsson, professor i straffrätt vid Lunds universitet, anser att det är ”en destruktiv och kontraproduktiv lagstiftning”. ”Det kommer naturligtvis inte att ändra på något, då kommer krav på ytterligare skärpningar och vi hamnar i en ond spiral med hårdare lagstiftning mot redan utsatta grupper” sa han till SVT när förslaget lades fram i april.

Enligt den nya lagen kan den som angriper eller stör brandkårens, ambulansens eller polisens arbete genom att vidta ”annan otillbörlig åtgärd” dömas för blåljussabotage, om meningen är att allvarligt försvåra eller hindra arbetet. Juristen Miran Kakaee skriver på Kontextpress.se att det framgår av lagen att det kan innebära att ställa sig i vägen för en polisbil eller hindrar polisen från att flytta på människor som ligger på vägen vid en blockad. Till exempel i samband med en tvångsutvisning.

”Att skydda någon från ett potentiellt juridiskt felaktigt polisingripande riskerar alltså att leda till att man döms för brott. För att tala klarspråk har lagstiftaren, i och med det nya blåljusbrottet, kriminaliserat solidariteten och den civila olydnaden på gator och i andra rum” skriver Miran Kakaee.

Han berättar också att polisen gärna vevar med den nya lagen – utan att kunna den. På Polismyndighetens Instagramkonto har de felaktigt påstått att stenkastning mot polisen kan ge livstids fängelse. En lärare har mejlat Kakaee och frågat vad som gäller eftersom en polis hade hotat skolpersonal med att de kunde dömas för blåljussabotage om de inte angav var en papperslös elev fanns.

En ny lag som inte skyddar ambulanser eller brandsoldater, men som öppnar för mer repression och förbjuder solidaritetsyttringar. En lag som riskerar att sätta igång ”en ond spiral” av repressivitet. Moderaterna, som står bakom förslaget, tycker att den nya lagen är för vek och vill ha längre fängelsestraff för fler. Man kan fråga sig om det är ambulanssjuksköterskorna eller den onda spiralen de är mest måna om.

Kontaktpress.se – rekommenderas!

Huddingepolisen ber Huddingeborna tipsa dem om folk som får besök på ”konstiga” tider.