Radar · Basinkomst

Besvikelse i Hull – nej till basinkomst

Den konservativa regeringen i London har just nekat att finansiera ett basinkomstprojekt i Hull.

Den brittiska regeringen har tagit ställning till om det är dags för att prova ett basinkomstprojekt för staden Hulls alla invånare. Svaret blev nej.

Det var en gränsöverskridande grupp ledamöter och politiker, från höger till vänster, i Hulls stadsfullmäktige som enades om att tiden var inne för att testa ett basinkomst-projekt i större skala – för Hulls runt 260 000 invånare.

Frågan fick extra tyngd genom att den hade ett så stort stöd i stadsfullmäktige från de olika politiska lägren och därmed blev lyft till landets finansminister, Sajid Javid.

Den hamnade sedan hos det brittiska departementet för arbete och pensioner. Som nyligen och utan någon vidare förklaring konstaterade att det inte finns några planer på att testa något basinkomstprojekt.

– Jag är bittert besviken, sa en av stadsfullmäktige Hulls ledamöter, Jack Haines, efter beskedet till tidningen Hull Daily mail.

Han förklarar:

– Jag är bittert besviken eftersom regeringen, precis som vanligt, har fullständigt ignorerat vad Hulls stadsfullmäktige har att säga.

Sedan uppmanade han regeringen ”därnere i London” att börja lyssna allvarligt på invånarna i Hull och deras behov.

Hans partikollega, den liberaldemokratiska parlamentsledamoten Layla Moran kommenterade:

– Det är därför som jag och mina kollegor i Hull åtminstone vill prova basinkomst för att se om det kan lösa problemen med det nuvarande system som har svikit så många människor.

Även konservativa ledamöter i Hulls stadsfullmäktige har stött det här förslaget om basinkomst, till skillnad från den konservativa regeringen.

Tidigare har regeringen gjort uttalanden om att basinkomst inte fungerar eftersom det inte ger tillräckligt till dem som behöver mer stöd, till exempel personer med funktionsnedsättningar.