Radar · Nyheter

AI ska hjälpa SOS att upptäcka hjärtstopp

En operatör på SOS Alarm i Stockholm.

SOS Alarm ska börja använda artificiell intelligens som hjälp för att prioritera de mest akuta fallen. Sverige blir därmed först i världen att implementera tekniken på nationsöverskridande nivå.

Det handlar om ett datorprogram som kan underlätta för operatören att upptäcka särskilda hälsotillstånd hos inringaren, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Hjälpmedlet kan bedöma sinnesstämningen hos den som larmar och känna igen diffusa uttryck som stressade personer tenderar att använda. Under samtalen kan programmet sedan uppmärksamma operatören om att det kan röra sig om exempelvis ett hjärtstopp, som sedan kan ställa kontrollfrågor för att avgöra om det stämmer.

Programmet ska till en början leta efter just hjärtstopp, men kommer sedan att utökas för att kunna upptäcka fler hälsotillstånd.

Tekniken, som tillhandahålls av det danska företaget Corti, har tidigare testats i Köpenhamn på drygt 100 000 samtal. Genom tekniken bedömde operatörerna hjärtstopp med 84 procent korrekthet, till skillnad från 72 procent utan tekniken.

Systemet ska successivt implementeras i hela Sverige, med start i Jönköping och Halmstad efter sommaren. Enligt SOS Alarm blir Sverige därmed först i världen att använda tekniken på nationsöverskridande nivå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV