Radar · Migration

20 flyktingar i sjönöd ignorerades av Europa i 28 timmar

20 flyktingar lämnades i en båt i 28 timmar dagen efter att 91 flyktingar drunknade utanför den libyska kusten.

Efter 28 timmar till havs kom 20 flyktingar i land på Lampedusa. Den italienska och maltesiska sjöräddningen hade ignorerat deras rop på hjälp via organisationen Alarm phone i timmar. I söndags drunknade 91 flyktingar utanför Tripoli efter att undsättning dröjde.

En båt med 20 människor ombord kontaktade på natten mellan måndag och tisdag Alarm phone, en frivilligorganisation som tar emot emot samtal från flyktingar i sjönöd och underrättar relevant kustbevakning. Italien och Malta vägrade agera på informationen om en båt med 20 personer i sjönöd. Malta undsatte inte båten trots att den befann sig i deras sjöräddningszon, skrev Alarm phone på Twitter i natt. 

Därefter åkte båten med 20 flyktingar mot Italien. Runt midnatt befann den sig tio sjömil från ön Lampedusa, dit människorna till slut kom i land med hjälp av italienska myndigheter. Dock efter att de nått den faktiska sjöräddningszonen och inte längre befann sig på internationellt vatten:

”Vi kan bekräfta räddningen av 20 människor till Lampedusa. De reste hela vägen in i den italienska sjöräddningszonen eftersom både Malta och Italien misslyckades med att rädda dem under flera timmar trots att vi vid upprepade tillfällen underrättade dem. Det här fallet hade kunnat sluta i tragedi på grund av Europas bristande assistans”, skriver Alarm phone på Twitter.

Efter 28 timmar till sjöss kom de 20 personerna i land på Lampedusa. Människorna ombord berättade att en man som talade italienska ringt till dem när de satt i båten och sagt åt dem att byta riktning, tillbaka till det krigsdrabbade Libyen.

Efter att ha nått den italienska sjöräddningszonen ska de italienska myndigheterna agerat, skriver Alarm phone vidare. De vägrade dock fortsatt att kommunicera med frivilligorganisationen.

91 människor drunknade

En dag tidigare drunknade över 91 personer i Medelhavet. De kontaktade Alarm phone tidigt på söndagsmorgonen och berättade att båten de färdades i börjat ta in vatten. Alarm phone kontaktade den italienska sjöräddningscentralen MRCC i Rom och den av människorättsorganisationer kritiserade libyska kustbevakningen, men ingen assistans anlände. De tappade senare kontakten med de 91 människorna ombord den sjunkande båten.

”Vi har fortfarande ingen kontakt med människorna i båten i sjönöd. Myndigheter i Europa och Libyen verkar inte söka efter de 91 personerna aktivt. Låter de dem drunkna?” skrev Alarm phone på söndagen.

Den italienska journalisten Angela Caponnetto twittrade senare att den libyska kustbevakningen hittat 91 döda efter ett skeppsbrott utanför Tripoli, Libyens huvudstad.