Radar · Politik

Polisario Front fördömer Trumps beslut om Västsahara

Marockansk kravallpolis bevakar en demonstration i Västsahara.

Befrielserörelsen Polisario riktar skarp kritik mot USA och Donalds Trumps beslut att erkänna Västsahara som marockanskt, men tror samtidigt inte att beslutet får så stor betydelse då Trump snart lämnar över till Biden.

– Trumps beslut ändrar ingenting, varken för vår fortsatta kamp för självbestämmande och frihet eller i juridiska termer eftersom det internationella samfundet inte erkänner marockansk suveränitet över Västsahara, säger Hiba Abdalla på Polisarios kontor i Stockholm.

– Detta kommer inte att förändra konfliktens verklighet eller vår rätt till självbestämmande.

Hiba Abdala påpekar att Trumps beslut ”utgör ett flagrant brott mot både FN:s stadgan och de grundläggande principerna som Afrikanska unionen har”.

Vi noterar med förvåning att Trumps beslut sammanföll med högtidlighållandet av dagen för mänskliga rättigheter den 10 december." – Polisario i ett pressmeddelande

Hiba Abdala tror att beslutet att erkänna Marockos ockupation riskerar att hämma de internationella ansträngningar som pågår med att finna en fredlig lösning på konflikten.

– Trump har varken FN eller den Afrikanska unionen bakom sig, och vem är han som tror att han rätt att bestämma över våra liv?

Polisario Front har kämpat i årtionden för självständighet
Polisario Front har kämpat i årtionden för självständighet. Foto: Sidali Djarboub/AP/TT

Hiba Abdala får medhåll av Jan Strömdal, ordförande i Svenska Västsaharakommittén, som ser en risk i att Marocko, i och med Trumps beslut, nu ökar sina militära aktioner.

– I värsta fall kan Trumps stöd bli en ”trigger” som gör att Marocko nu ökar sina militära aktioner mot västsaharierna.

"Genomför folkomröstning"

Hiba Abdala vill se att den folkomröstning som utlovats hålls, en överenskommelse som kom till redan 1991 och som skulle avgöra Västsaharas status: självständighet eller införlivande i Marocko. Istället vägrar nu Marocko att hålla en folkomröstning som har självständighet för Västsahara som ett alternativ.

FN meddelande, igår torsdag att deras ståndpunkt är ”oförändrad” i frågan och FN: s generalsekreterare Antonio Guterres tror att ”lösningen på frågan fortfarande kan lösas utifrån säkerhetsrådets resolutioner”.

Den trettio år gamla vapenvila kollapsade i mitten av november i år, efter att Marocko skickat trupper in i ”ingenmansland” för att öppna en väg till grannlandet Mauretanien.

Fakta: Västsahara

•  Västsahara är ett område vid Atlantkusten, söder om Marocko och nordväst om Mauretanien. Gränsen mellan Västsahara och Marocko går ungefär i höjd med Kanarieöarna.
• Sedan Spanien lämnat området på 1970-talet inledde självständighetsrörelsen Polisario ett gerillakrig som varade till 1991. Då inleddes en fredsbevarande FN-insats som fortfarande heter Minurso, en förkortning där ”r” står för referendum, alltså folkomröstning. Någon sådan om områdets status har dock aldrig blivit av, eftersom parterna är oeniga om vilka som ska få rösta.
• FN fastslog 1975 att området tillhör västsaharierna, inte något annat land, och 2016 bekräftades den synen av en dom i EU:s domstol.
• I mars 2016 utvisade Marocko den civila delen av Minurso, sedan FN:s generalsekreterare hade sagt att Marocko ockuperar Västsahara.
• Mellan 100 000 och 200 000 flyktingar från Västsahara lever i läger i västra Algeriet.
• Flera försök till direkta samtal mellan parterna har kollapsat
Källa: TT/AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV