Radar · Mänskliga rättigheter

Demokratiförsvarare i Myanmar blir årets människorättsförsvarare

Naw Ohn Hlas persona och djupa engagemang har inspirerat flera generationer av människorättsförsvarare i Burma, menar Anders Pettersson, chef för Civil Rights Defenders.

Demokratikämpen Naw Ohn Hla har utsetts till årets människorättsförsvarare av organisationen Civil Rights defenders. I över 30 år har hon kämpat för mänskliga rättigheter i Myanmar och trots att hon fängslats ett dussintals gånger och mottagit hot och trakasserier så fortsätter hon att kämpa för mänskliga rättigheter.

”Demokratikämpen Naw Ohn Hla är en av de främsta människorättsförsvararna i Burma. Under sina tre decennier som gräsrotsaktivist har hon gång på gång tvingats ta stora risker och fått betala ett högt pris. Trots det har hon fortsatt sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Hennes djupa kunskap och outtröttliga engagemang har gjort henne till en ovärderlig källa av ledarskap och styrka för otaliga andra, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering till priset.

Naw Ohn Hla deltog i början av 90-talet i samma demokratirörelse som Aung San Suu Kyi, den tidigare hyllade demokratiförkämpen som också mottagit Nobels fredspris, men som numera styr landet och som kritiserats för att bland annat ha försvarat den förföljelse och etniska rensning som militären i landet genomfört mot minoritetsfolket Rohingyer och som 2017 ledde till att mer än 700 000 människor fördrevs från landet.

Fortsätter att kritisera övergrepp mot minoriteter

Till skillnad från Aung San Suu Kyi så har Naw Ohn Hla inte slutat att öppet kritisera övergreppen mot etniska minoriteter, omfattande markstölder och systematiska kränkningar av kvinnors rättigheter.

– När Burmas ledare vänder ryggen åt etniska minoriteter, kvinnor och andra grupper som diskrimineras svarar Naw Ohn Hla med att höja rösten, trots att hon vet att det kan innebära enorma säkerhetsrisker och långa fängelsestraff. Den typen av mod förtjänar att uppmärksammas, säger Anders L. Pettersson, chef för Civil Rights Defenders.

Sedan 2013 delar organisationen årligen ut priset, vars syfte är att stötta och uppmärksamma situationen för utsatta människorättsförsvarare.

– Jag är väldigt glad och tacksam för den här utmärkelsen. Priset är en påminnelse om att vi måste fortsätta kämpa. Men det ger oss en känsla av styrka och att vi inte är ensamma i detta. Att andra ser och förstår vad vi står inför gör att vi känner oss tryggare, säger Naw Ohn Hla till Civil rights defenders.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV