Radar · Nyheter

Svårt för oljejätten BP att leva upp till löften om omställning

BP var först av världens stora oljebolag om att presentera en plan för omställning till förnybar energiproduktion.

Oljebolaget BP:s löften om mindre oljeutvinning och satsningar på förnybar energi har mött blandade reaktioner. Finansanalytiker pekar på de gigantiska investeringar som krävs för att leva upp till målen och tror att bolaget får räkna med lägre avkastning framöver.

Brittiska BP är först bland världens största oljebolag med en plan för hur man ska styra bort från fossila bränslen. I förra veckan lovade bolaget att sluta leta efter olja och gas i nya länder och att produktionen av olja och gas ska minska med 40 procent till 2030. Istället ska oljejättens produktion av förnybar energi öka från 2,5 gigawatt till 50, mer än hela Storbritanniens totala produktion av förnybart i dag.

Miljöorganisationen Greenpeace kallade BP:s löften för en ”nödvändig och hoppfull” början, men finansanalytiker pekar på hinder på vägen, rapporterar Reuters.

För att leva upp till den omställning man föresatt sig krävs motsvarande mer än hundra miljarder kronor i investeringar. BP har redan nu skulder på över 350 miljarder kronor och i liksom för andra oljebolag har coronakrisen inneburit fördjupade ekonomiska svårigheter. Flera finansanalytiker uttrycker skepsis inför BP:s förhoppningar om avkastning på över tio procent på investeringarna i förnybar energi.

Biraj Borkhataria, finanschef på Royal Bank of Canada hör till dem som anser att BP har för höga förväntningar.

– Det är svårt att se att de här projekten skulle ge tvåsiffrig avkastning. Energisektorn har varit oförmögen att genomföra sina strategier även inom sin kärnverksamhet, så jag är inte övertygad om att man lyckas med en ny affärsverksamhet, säger han till Reuters.

Dmitri Marintjenko, olje– och gasanalytiker på Fitch ratings agency, är inne på samma linje.

– Vägen till energiomvandling kommer att bli krokig för oljejättarna. De har liten erfarenhet av förnybar energi och nya investeringar kommer att utsätta dem för risker. Alla investeringar kommer inte visa sig vara lönsamma, säger han till Reuters.