Radar · Utrikes

Lukasjenkos utmanare har lämnat Belarus

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja under ett valmöte i början av augusti.

Aleksandr Lukasjenkos utmanare i det omstridda valet i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, har rest till Litauen efter en andra natt av våldsamma sammandrabbningar i Belarus. ”Hon har anlänt till Litauen och är i säkerhet”, uppger den litauiske utrikesministern Linas Linkevicius.

Tichanovskajas medarbetare uppgav att de inte hade kunnat nå henne efter det att hon lämnat valkommissionens byggnad på måndagen, vilket ledde till oro för hennes säkerhet.

Senare sa de att Tichanovskaja tvingats lämna landet.

”Hon har förts ut ur landet av myndigheterna. Svetlana hade inget val. Fem minuter tidigare hade vi diskuterat framtida planer och hon hade definitivt ingen avsikt att lämna landet”, sa en kampanjarbetare.

Bekräftar själv

Myndigheterna i Belarus förnekar detta och under tisdagen postade Tichanovskaja själv en video på Youtube där hon bekräftar att hon lämnat landet frivilligt.

”Jag tog ett mycket svårt beslut. Det är ett beslut jag fattat helt självständigt”, säger hon i videon.

Även en talesperson för Litauens president Gitanas Nauseda har bekräftat att Tichanovskaja befinner sig i landet.

”Vi har kontakt med Svetlana Tichanovskaja, som har rest in i Litauen. För närvarande vilar hon upp sig,” säger presidentens talesperson.

Litauen har flera gånger tidigare tagit emot och skyddat oppositionella från Belarus och Ryssland.

Demonstrant död

Svetlana Tichanovskaja meddelade under måndagen att hon ansåg att hon själv vunnit valet, och inte Lukasjenko.

Enligt valkommissionens preliminära resultat fick hon 9,9 procent av rösterna medan sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

För andra dagen i rad drabbade oppositionella samman med polis i huvudstaden Minsk på måndagen. En demonstrant avled enligt polisen efter att ha skadats när en hemgjord explosiv anordning detonerade i hans hand.

Polisen använde gummikulor, chockgranater och tårgas mot demonstranterna, medan demonstranter kastade sten och fyrverkerier.

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerat att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.
Tichanovskaja har två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.
Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.
TT