Radar · Utrikes

”Kina vill göra Taiwan till nästa Hongkong”

Taiwans utrikesminister, Joseph Wu, säger att Taiwan lever med ett ständigt hot att Kina ska ta ifrån dem deras frihet.

Kina försöker göra det demokratiskt styrda Taiwan till nästa Hongkong, varnar Taiwans utrikesminister under ett diplomatiskt möte med USA.

USA:s hälsominister Alex Azar är på besök i Taiwan. Det är det första officiella mötet mellan länderna på sex år och USA:s utrikesdepartement kallar besöket ”historiskt”.

Taiwan har under mötet uttryckt en oro för den senaste tidens utveckling i Hongkong. Bland annat efter att Kina infört en ny säkerhetslag där vilket lett till att flera personer frihetsberövats.

Utrikesminister Joseph Wu säger att Taiwan lever med ett ständigt hot att Kina ska ta ifrån dem deras frihet.

”Våra liv har blivit allt svårare i takt med att Kina fortsätter pressa Taiwan att acceptera politiska villkor, villkor som skulle förvandla Taiwan till nästa Hongkong”, säger Joseph Wu.

Kina har föreslagit att samma princip som gäller mellan dem och Hongkong, ”ett land, två system”, även ska gälla med Taiwan. Detta skulle, enligt Kina, garantera en viss frihet och autonomi från fastlandet, men samtliga stora partier i Taiwan har avvisat förslaget.

Kina har kraftigt motsatt sig mötet mellan USA och Taiwan. Besöket hotar den ”fred och stabilitet” som råder i regionen, enligt Wang Wenbin, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.